Datum objave: 03. Listopad 2020

DANI MAKEDONSKE KULTURE U ŠIBENIKU / Razgovori ugodni s Baretićem i Tomićem, izložba unikatnih ručnih radova, makedoska spiza

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući "Danima makedonske kulture" u Šibeniku Šibenčanke i Šibenčani mogli su danas uživati u razgovoru s Antom Tomićem i Renatom Baretićem, novinarima i publicistima, piscima romana i scenarija za filmove.

Na susretu koji je Hrvatsko - makedonska tangenta organizirala  jutros u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića doznali su o tome kako njih dvojica pišu, kakav imaju odnos prema svojim romanima i filmovima koji su po njima snimljeni te kako se na njihovo stvaranje odrazila izolacija u vrijeme koronakrize.

Renato Baretić je priznao da su mu "Dnevnik malog Perice" koji je  napisao s Emirom Imamovićem Pirkeom i "Arhipelag Brijuni" za koji su mu zamjerili da nije dovoljno negativno prikazao Tita među najdražim scenarijima koje je napisao. Baretiću je bitna inspiracija kod pisanja, a Tomić voli pisati po narudžbi.

"Kada je riječ o stvaranju romana najvažnije mi je da znam  njegov kraj i onda lako razvijam likove", kazao je Baretić dok Tomić ima potpuno drukčiji pristup pisanju romana i karakterizaciji likova. 

"Ja nikad ne znam kakav ću napisati kraj osim što znam da će to biti "happy end" jer ne volim ni čitati knjige s tužnim završecima. Volim kada mi se likovi odmetnu, kada počnu pričati nešto što prije toga ni u snu nisam planirao napisati", ispričao je .

Doznali smo i kako je nastao scenarij za popularni film "Ustav  Republike Hrvatske" koji je napisao s Rajkom Grlićem. Radili su najprije na jednom skupom filmu, ali nisu uspjeli prikupiti novac pa su odlučili napraviti nešto jeftino. Tako je nastao scenarij za taj film koji  se događa samo u dva stana i ima troje glumaca. "Posebno me je, kada je film snimljen, oduševi transvestiti kojeg sam kao lik sklepao od nekih nemogućih odlika, a na kraju je, u izvedbi Nebojše Glogovca ispao sjajan", otkrio je Tomić.

Renato Baretić je pričao o tomu kako su biranu glumci za njegovog "Osmog povjerenika" i kako je Goran Navojec uskočio u zadnji čas i odigrao odličnu ulogu.

Jedna od tema bilo je i stvaranje u koroni. Baretić je priznao kako mu je prvih mjesec dana bilo teško raditi u izolaciji iako je tip čovjeka koji ni inače previše ne izlazi,a Tomića su oduševile reakcije građana na život u  uvjetima svojevrsne diktature, to kako su uživali u samodiscipliniranju i prokazivanju susjedna koji, primjerice, nisu nosili maske. Kada su mjere popustile  zgrozilo ga je buntovništvo kakvo pokazuju Toni Cetinski i Karolina Krišto, ali i različite teorije urote.

"Dani makedonske kulture" u šibeniku počeli su sinoć otvaranjem izložbe unikatnih ručnih radova u filigranskoj tehnici srmenim koncem Olivere Vapske,  Makedonske koja  već sedam godina živi u Šibeniku, a po profesiji je nastavnica razredne nastave.

Danas je održana i prezentacija autohtonih makedonskih jela u  izvorno dalmatinskom ambijentu jednog šibenskog dvora. 

Iz kategorije: Vijesti