Datum objave: 06. Listopad 2020

NEKI MISLE DA NAM IDE / Grad Šibenik u finalu izbora najboljih gradova u kategoriji obrazovanja i demografske politike

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je i ove je godine u finalu izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos u kategoriji obrazovanja i demografske politike.

Uz Grad Šibenik u finalu su  Bjelovar, Čakovec, Pazin i Velika Gorica. Prestižna nomininacija, već treću godinu zaredom, dodatna je potvrda da je Šibenik, upravo zahvaljujući izdvajanjima za obrazovanje i pronatalitetne mjere, prepoznat kao jedan od najpoželjnjijih hrvatskih gradova za mlade obitelji. Grad Šibenik ulazak u finale izborio je, među ostalim, time što je u top 10 po broju odgojitelja u vrtićima, u top 5 po broju učitelja (9,6 učenika po učitelju) i po iznosu porodiljne naknade po novorođenom djetetu, te su u top 15 po broju visokoobrazovanih stanovnika.

Uz to, Grad Šibenik još je 2018. povećao novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom 7 kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti  kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima novorođenih mališana.

Grad je osnivač i dvije predškolske ustanove – DV Šibenska maslina i DV Smilje, te sufinancira boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača. U pedagoškoj 2019.-2020. Grad Šibenik je podignuo i visinu iznosa mjesečnog sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće sa po djetetu dosadašnjih 700 na 900 kuna. Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Šibeniku je među najnižima u RH, a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje s dvoje i više djece na način da se cijena umanjuje za 25 posto za 10-satne programe, smjenski i posebni program, kao i 15 posto za 5,5-satni program. Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima od strane Grada, u predškolskom odgoju realiziran i niz infrastrukturnih projekata. Nedavno su završeni radovi na energetskoj obnovi na čak četiri vrtića, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića u gradskoj četvrti Crnica.

 U skladu s izazovima tekuće školske godine, Grad Šibenik se aktivno uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima. Učenicima i učenicama viših razreda osnovnih škola nabavljene su  zaštitne maske. Ukupno 8.000 platnenih, perivih maski, odnosno po četiri maske za svakog đaka. Također, predviđena su dodatna financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju školskih objekata. Osigurana su i sredstva za dodatne autobuse u prijevozu učenika u skladu s Preporukama za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa po iskazanim potrebama pojedinih škola. U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za  polaznike 1. i  2. razreda.

Uz aktivnosti specifične za ovogodišnju epidemiološku situaciju, Grad Šibenik i ove školske godine nastavlja s projektima kojima omogućava lakše školovanje svima kojima je to potrebno i kvalitetno svladavanje nastavnog gradiva. Uz ostalo, osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi te u tri šibenske škole produženi boravak u četiri razredna odjeljenja. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad je omogućio sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala za što je u proračunu predviđeno 250 tisuća kuna. Djeci u riziku od siromaštva osigurana je do kraja besplatna školska prehrana, a svi šibenski osnovci kroz projekt „Školska shema“ dobit će jedan voćni i mliječni obrok na tjedan. Učenici prvih razreda i tijekom 2020./21. dobit će teglicu domaćeg meda u sklopu projekta „Školski medni dan“.

U suradnji Grada Šibenika sa Sveučilištem u Zagrebu osnovan je i prvi sveučilišni studij u Šibeniku – Studij  energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Nositelji obrazovnog programa su ugledni hrvatski fakulteti  FER i FSB, a za opremanje studijskih prostora Grad je uložio 10 milijuna kuna, a održavanje nastavnog procesa godišnje financira s 2,7 milijuna kuna. U suradnji s Veleučilištem u Šibeniku, ostvareno je  80 milijuna kuna europskog novca za izgradnju novog studentskog doma. Krajem rujna u Šibeniku je otvoren moderno opremljen Inkubator za nove tehnologije „Trokut“ koji će, osim prostora i opreme, stanarima i korisnicima pružati i mogućnost kontinuirane edukacije i umrežavanja kroz zajedničke projekte, konferencije i programe, a koji će biti realizirani s partnerima  kao što su Veleučilište u Šibeniku, Microsoft Hrvatska, Erricsson Nikola Tesla, Algebra, In 2 grupa i Lemax.

 Grad Šibenik ukupno stipendira 48 studenata. Iznos stipendije je 700 kuna, za što je u  proračunu Grada osigurano 400 tisuća kuna. Stipendiranjem uspješnih studenata potiče se njihova izvrsnost, dok se stipendiranjem studenata prema kriteriju socijalnog statusa nastoji olakšati stjecanje diplome mladima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, a ujedno time pridonosi poboljšanju kvalitete i standarda života studenata i studentica.

Ovogodišnji pobjednici izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos biti će proglašeni krajem tekućeg mjeseca, a više informacija možete pronaći na LINKU

Iz kategorije: Vijesti