Datum objave: 08. Listopad 2020

ŠIBENSKI HAKER UPOZORAVA / Izbjegavajte sve oglase na Facebooku jer su prijevara

Stanko Ferić
Stanko Ferić
"U zadnje vrijeme su sve učestaliji "Facebook" oglasi gdje razni scammeri prodaju često postojeće i stvarne objekte, ali po nestvarnim cijenama. Tako uzmu neki projekt s crowd fundinga i njegov video, objave na fejsu, cijenu umanje za nulu ili u mom slučaju i za dvije i onda naprave još jednu bazu koja im izgleda uspijeva radi naše "pošte", upozorava poznati šibenski haker Denis Periša koji iznosi i konkretne primjere.
Evo informacije koju nam je posredovao:
 
"Najvjerojatnije oni sami naruče od nekog na ebay na vašu adresu bilo kakav predmet koji ima tracking broj, ali ne tracking za "potpis" nego tracking čisto da ste primili, tj. da vam je uručeno. Na račun toga oni mogu "dokazati" da su vam "nešto" ispostavili. Ja sam tako naručio tri stvari, dvije su već stigle i jasan je scam iliti "prevara:.
Prvo sam naručio nešto kao postolje za laptop, ali za krevet. Reklama je super, metalni objekt koji se može prilagoditi tako da vam bude lakši laptop u "krilu" dok ste u krevetu. Stigla je neka dječja ploča izrezanog drva (pri tome i teško oštećena) koja ne vrijedi dio te cijene (primamljive od $29.99 što mi je još i djelovalo moguće).
Drugo, naručio sam kompletnu garažu za motor, što je smiješno, ali baš me zanimalo, makar od papira došlo. Reklama je super i vjerojatno to koša na tisuće dolara, ja sam platio isto tako 30. Doduše to sam odmah znao da je scam i odmah sam i prijavio, ali me isto zanimalo što će poslati. Dobio sam neki nastavak za gumu za vodu, ili tako nešto.
Treće sam naručio jedan prijenosni rasklopivi krevet na napuhavanje od nekih 300 kn (što je moguće legit, ali još ne znam, trenutno se po tracking broju nalazi u Zadru već 4-5 dana ???). To što je u Zadru mi daje neku nadu da ću možda dobiti naručeno jer to znači da je pošiljka prevelika za HP dostavu i da ide preko overseas ili nekog drugog partnera pošte.
E sad.. da bi stvar bila gora, kad se idete žaliti na paypal (jedino tamo je moguće), oni će reci da je vama to dostavljeno. PayPal vas u tom slučaju pita uvijek možete li vi to  vratiti i  jeste li preuzeli. Ja sam slikao i rekao da je nemoguće da je nešto pod tim tracking brojem i tog opisa stalo u jednu običnu kuvertu i slikao to sve i nadam se da ću dobiti puni iznos natrag iako je "seller" već ponudio kao trećinu cijene ili "partial refund" koji ću odbiti pa makar izgubio.
Tu naša pošta radi grešku, moj paket je kao dostavljen i potpisan, piše da je preuzeo Denis Periša, a ostavljen je u pošti (tj. meni poštar ubaci kroz prozor sobe). Znači nije trebalo potpisati i nije potpisano, ali ipak je dostavljeno. Da je trebalo potpisati onda možete uzeti paket i otvoriti ispred poštara, reći - to nije to - i on onda to vraća pošiljatelju, na vašem broju za praćenje se vidi da je returned i vama se isplaćuje puni iznos bezuvjetno. Međutim, kako je naša pošta to čudno riješila, ništa od toga.
Šaljem vam fotke predmeta, jedan oglas je brzo  skinut s Facebooka (taj radni stol), dok se ova garaža vidim vrti i dalje. Koristite bar malo logike, nitko neće dostaviti garažu od 200kn vama na vrata pa taman da i jest od kartona.
Koliko ja gledam sada po "fejsu", gotovo nijedan oglas nije "pravi".
Savjet 1: Izbjegavajte kompletno sve s oglasa na fejsu.
Savjet 2: Ako već jeste naručili, probajte uhvatiti poštara na vratima i reći mu da predmet vrati natrag",  napisao je u poruci korisnicima Facebooka.
Iz kategorije: Vijesti