Sidebar Menu

Datum objave: 12. Listopad 2020

NASTAVAK OBNOVE DOLAČKOG BEDEMA / Bedem će obnavljati tvrtka Kor d.o.o. za 199.262,50 kuna koje je osiguralo Ministarstvo kulture

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik potpisao je još jedan ugovor o izvođenju konzervatorsko-restauratorskih radova na (zapadnom) Dolačkom bedemu sa splitskom firmom Kor d.o.o. vrijedan 199.262,50 kuna. Za tu namjenu je gradska uprava dobila dodatnih 100 tisuća kuna na Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2020. godinu, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture. Podsjetimo, prošle godine je na istom programu za istu namjenu Grad Šibenik dobio, ili kako oni kažu osvojio, 120 tisuća kuna.

'“Šibenik je u prošlosti je bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali. U skladu s time, utvrđivanje grada bilo je od velike važnosti, a posebice kada se pojačala opasnost od turskih osvajanja. Uz same 4 tvrđave, fortifikacijske zidine vrlo su vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika. Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvano je i vidljivo još 120 metara. Prošle godine smo riješili prvih 50 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine 5 metara, a sada ćemo restaurirati narednih 50 metara, za što smo ponovo uspjeli osvojiti bespovratna sredstava. Doslovno smo na svaku kunu iz gradskog proračuna pronašli kunu iz vanjskih, bespovratnih, izvora financiranja, čime multipliciramo brojeve naših planiranih i realiziranih projekata“, kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Radovi će se obavljati pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku te će obuhvatiti mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine, zatim čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

Radovi će početi sljedećeg tjedna.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.