Datum objave: 19. Listopad 2020

30. OBLJETNICA PRVIH DRAGOVOLJACA / U listopadu 1990. godine prvim braniteljima dragovoljcima Općine Šibenik podijeljeno je oružje za obranu slobode i suvereniteta Hrvatske

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Paljenjem svijeće na središnjem križu na gradskom groblju Kvanj prvi hrvatski dragovoljci Domovinskog rata s područja nekadašnje općine Šibenik obilježili su 30. obljetnica podjele prvim šibenskim braniteljima dragovoljcima u listopadu 1990. godine. U ime Odbor za obilježavanje jubileja prvih dragovoljaca Domovinskog rata za bivšu Općinu Šibenik svijeću je zapalio Ivica Bratić, predsjednik Zajednice utemeljitelja dr. Franjo Tuđman HDZ-a Šibensko-kninske županije, a tradicionalnog memorijalnog okupljanja prvih dragovoljca nije bilo zbog poštivanja epidemioloških mjera. Zbog istog razloga izostalo je okupljanje prvih dragovoljaca u selu Mravnice u kojem je izvedena akcija podjele prikupljenog oružja te su tim činom stvorene i prve legitimne postrojbe koje su stupile u obranu slobode i suvereniteta Hrvatske.

U Mravnicama kod Perkovića 16. i 17. listopada 1990. godine prvim braniteljima dragovoljcima s područja nekadašnje Općine Šibenik u tajnosti je podijeljeno 546 pušaka. Zahvaljujući tomu Šibenik i Hrvatska dočekali su napade srpskog agresora, paravojnih postrojbi pobunjenih Srba i srbijanskih četnika, pripravni i organizirani. U znak sjećanja na taj događaj 2015. godine u Mravnicama je postavljena spomen ploča  koju su otkrili Tonči Matić i Ivan Šprljan, dvojica najstarijih šibenskih dragovoljaca Domovinskog rata koji su primili oružje 16. listopada 1990. godine, i Davor Kundid, predstavnik Mravnica, Slivnog i Perkovića u ime mještana koji su sudjelovali u akciji prvog oružja prvim braniteljima s područja bivše Općine Šibenik.


Prvi šibenski dragovoljci u Mravnicama 2015. godine 


Prvi šibenski dragovoljci Domovinskog rata s područja bivše općine Šibenik uzeli su oružje u ruke i stali na branik Hrvatske u listopadu 1990. godine u dramatičnim i neizvjesnim danima kada je jedini ulog u odlučivanju o sudbini Hrvatske bio goli život. Bio je to neizvjestan i rizičan pothvat jer su vojska i policija, iako već bila uspostavljena neovisna Hrvatska, još uvijek bili pod kontrolom centralne vlasti  Jugoslavije u Beogradu. Naoružavanje dragovoljaca u tim je sudbonosnim danima organizirala Vlada Republike Hrvatske, a prihvat oružja i organizaciju podjele proveli su dužnosnici u bivšoj Općini Šibenik izabrani na prvim demokratskim izborima 1990. godine i njihovi povjerenici. Uspješnosti akcije pridonijeli su i žitelji Mravnica, Perkovića i Slivnog koji su sudjelovali u iskrcavanju i zbrinjavanju oružja, a organizirali su i straže koje su ga čuvale.
U listopadu 1990. godine i siječnju 1991. godine na području bivše Općine Šibenik bilo je naoružano oko 800 dragovoljaca koji su bili jezgra iz koje je stvoren Zbor narodne garde odnosno 113. šibenska brigada HV, kao i temelj uspješne obrane Šibenika u rujnu 1991. godine koja je imala presudan utjecaj na obranu Hrvatske o srpskog agresora.

Uloga i doprinos prvih šibenskih dragovoljca iz 1990. godine koji su stupili u obranu slobode i suvereniteta Hrvatske nikada nije na bilo koji valorizirana te je i danas nedorečena, a mnogi od zaslužnih za uspješnu obranu Hrvatske od srpskog agresora nisu za života dočekali da se njihov doprinos uvaži i prizna.

Iz kategorije: Vijesti