Sidebar Menu

Datum objave: 21. Listopad 2020

PROŠLOST SADAŠNJOSTI / Pokazuju li javni satovi točno vrijeme? Pitanje iz 1965. godine aktualno je i danas.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pokazuju li javni satovi u Šibeniku točno vrijeme? To pitanje postavljeno 1965. godine aktualno je i danas. Je li to greška ili možda Šibenik živi u nekom svom drukčijem vremenu? O tome bi se dalo raspravljati iako problem, ruku na srce, i nije tako velik. Danas svatko ima mobitel koji pokazuje više nego točno vrijeme. No ipak ima nešto metaforično u tome da javni sat na Baldekinu nakon višemjesečne obnove nakon što je na njemu natpis JADRANSKA BANKA zamijenjen natpisom GRAD ŠIBENIK pokazuje dva različita vremena.


Pitanje je pokazuje li jedno njegovo lice vrijeme koje se računa po kursu propale Jadranske banke, a drugo po kriterijima Grada Šibenika? Iako je najvjerojatnije u pitanju samo tehnička greška, ipak ta razlika tjera na razmišljanje. Simptomatično je naime da su isti problem s javnim satovima Šibenčani imali i prije 55 godina. Tada su netočni  javni satovi izazivali zabunu i nemale probleme, a Šibenčani su pozivali "nadležne faktore"  da se pobrinu da javni satovi ubuduće uvijek pokazuju točno vrijeme. Želja im se nije ispunila. Jedan javni sat u Šibeniku otišao je korak dalje jer osim netočnog pokazuje i različito vrijeme.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.