Datum objave: 28. Listopad 2020

IN MEMORIAM / Umrla je u 85. godini Vesna Mrša, dugogodišnja omiljena profesorica u šibenskoj gimnaziji i književnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Umrla je u 85. godini u Zagrebu Vesna Mrša, umirovljena dugogodišnja profesorica  hrvatskoj jezika i književnosti u šibenskoj gimnaziji i književnica. Izgubila je bitku s teškom bolešću kojoj se godinama uspješno opirala svojim snažnim duhom i  životnim elanom.

Vesna Mrša rođena je u Gornjoj Stubici, u Hrvatskom zagorju. Filozofski fakultet  na kojem je studirala hrvatski i ruski jezik i književnost završila je u Zagrebu, a 31 godinu je radila kao profesorica hrvatskog jezika u šibenskoj Gimnaziji.   Pored redovnog rada u šibenskoj gimnaziji pokrenula je rad nekoliko učeničkih grupa od kojih su se posebno isticale Učenička grupa za ručni rad i Recitatorska grupa. Publicirala je  dvije monografije  "Vodička glazba" i "Recitali". Za svog radnog vijeka održala je i dva tečaja hrvatskog jezika za gradiščanske Hrvate, bila je i jedna od autora nastave na Radio Šibeniku tijekom Domovinskog rata. Na Radio Šibeniku je i uređivala posebne priloge “Razmišljanja o knjizi” i “Jezični savjetnik”.  Bila je više od 30 godina  aktivna  članica Matice Hrvatske. Napisala je dvije zbirke pjesama "Dalekozor" i  "Nebeska izložba i prizemlje te romane  "Preko"  i  "Sve te večere". Lektorirala je i pisala recenzije za više knjiga šibenskih autora.

Obrazovala je  generacije šibenskih gimnazijalaca koji je s radošću pamte kao vrlo osebujnu i poticajnu profesoricu uz koju su mnogi zavoljeli knjigu i književnost.

Iz kategorije: Vijesti