Sidebar Menu

Datum objave: 30. Listopad 2020

NAKON VIŠE OD TRI GODINE OBNOVE / Svečano se danas otvara vukovarski Vodotoranj,a za njegovu obnovu Grad Šibenik je donirao pola milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

 NAKON troipolgodišnje obnove vukovarski Vodotoranj, jedan od najprepoznatljivijih simbola obrane Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine danas će biti svečano otvoren prigodnim koncertom, ali bez nazočnosti javnosti.Grad Šibenik je 2017. godine iz svog proračuna za obnovu vodotornja uplatio  pola milijuna kuna i to za  za uređenje objekta Upravne zgrade Memorijalnog centra koji nosi naziv Krešimirovog grada. Donacije je uplatio i Knin te među prvima Županijska  Lučka uprava, Motociklistički klub Okit iz Vodica, agencija NIK iz Rasline, te Općina Tisno.

"Nažalost, epidemija koronavirusa primorala nas je da i ovaj događaj prilagodimo epidemiološkim mjerama. Smatramo kako je zdravlje građana na prvome mjestu te nismo ni na koji način željeli da ovakva radosna prigoda ima neželjene posljedice širenja koronavirusa", pojašnjavaju iz Grada Vukovara razloge zašto će svečanost otvorenja Vodotornja proći bez mogućnosti da i građani budu nazočni tom događaju.

Oni koji budu zainteresirani da ipak pogledaju pripremljeni program, moći će to učiniti online te program pratiti preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara (www.vukovar.hr) i tvrtke Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. (www.vukovarskivodotoranj.hr), kao i putem službenih Facebook stranica Grada Vukovara, gradonačelnika Ivana Penave, zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka i zamjenice Ivane Mujkić te Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva ili na nekoj od lokalnih televizija.

Radovi na obnovi Vodotornja, izgrađenog još 1968. godine i visokog 50 metara, započeli su u svibnju 2017. godine, a bilo je predviđeno da završe do kraja 2018. uz predviđenu procjenu troškova od oko 20 milijuna kuna i zapošljavanje 15-ak osoba koje će raditi na održavanju Vodotornja te na njegovom predstavljanju posjetiteljima. Zbog stanja operative i grešaka na projektu, kako je na jednoj od konferencija za novinare detektirao razloge kašnjenja u dinamici radova gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, obnova se odužila sve do jeseni 2020. godine.

Priča o obnovi Vodotornja započinje još 1997. godine

Inače, prvi put u središte pozornosti hrvatske javnosti priča o obnovi vukovarskog Vodotornja došla je nakon inicijative pokojnog predsjednika Franje Tuđmana iz 1997. godine, sukladno kojoj je prihvaćeno da svaka županija obnovi jedan javni objekt komunalne ili socijalne infrastrukture u Vukovaru. Obnovu Vodotornja na sebe je preuzela Zadarska županija uplativši za tu namjenu 1998. tadašnjem ministarstvu obnove tri milijuna kuna, iako su planovi tadašnje gradske vlasti predviđali da se ne ide u obnovu Vodotornja nego da ga se konzervira i ostavi kao podsjetnik na strahote razaranja grada na Dunavu 1991. godine.

Obnovom Vodotornja namjeravala se pozabaviti vlada premijera Zorana Milanovića te je ta građevina iz vlasništva grada Vukovara prešla pod nadležnost Ministarstva branitelja, odnosno Javne ustave Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar. Međutim, promjenom državne vlasti i inicijativom gradonačelnika Ivana Penave Vodotoranj je izdvojen iz Memorijalnog centra i došao je ponovno pod upravu gradskih vlasti koje su 2017. pokrenule njegovu obnovu.

Određenu začuđenost među Vukovarcima pobudili su i nedavni natječaji za zapošljavanje u osnovanoj tvrtki "Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva", koja će upravljati Vodotornjem i memorijalnim područjem, a prema čijim odredbama za voditelja poslova financijskih, analitičkih i računovodstvenih poslova te za vodiča i organizatora posjeta nije traženo nikakvo radno iskustvo, dovoljna je srednja stručna sprema, a za vodiče ni poznavanje stranog jezika nije bilo obvezno. Zaposleno je 27 osoba.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.