Datum objave: 31. Listopad 2020

KORONAVIRUSNA NEODGOVORNOST / Kako se boriti protiv korone kada mjere ne poštuju službenici koji rješavaju pitanja naših prava i obveza primjenjujući zakone?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Uzaludne su bili prigovori putnika u "Samoborčekovom" autobusu koji je u petak 28. listopada prometovao na relaciji Split - Šibenik - Zadar - Zagreb kada su se bez obveznih maski na licima u Zadru ukrcale četiri mlađe žene koje su putovale u Zagreb na polaganje državnog stručnog za poslove službenih osoba u javnopravnim tijelima. Njih četiri ne samo što nisu na lica stavile maske nego se nisu pridržavale ni poželjnog razmaka među osobama i izbjegavanja kontakta. Vozač autobusa uglavnom se pretvarao da sve to ne vidi i nastavio je vožnju, a bezbrižne službenice koje će, kada polože ispit, rješavati pitanja naših prava i obveza primjenjujući zakone, veselo su čavrljale kao da idu na prvomajski izlet tamo neke tisuću devetsto sedamdeset i neke godine ne obazirući se na nezadovoljne i uznemirene suputnike.  
Tijekom putovanja te četiri Zadranke vrijedno su se pripremale za ispit naglas čitajući pitanja i odgovore te međusobno provjeravale svoja znanja ponajviše o  Zakonu o općem upravnom postupku koji se odnose na rješavanje o pravima, obvezama ili pravnim interesima fizičkih ili pravnih osoba ili drugih stranaka neposredno primjenjujući zakone, druge propise i opće akte kojima se uređuje odgovarajuće upravno područje.
Raspravljale su dakle o tome kako će uspješno provoditi i primjenjivati sve ono čega se neodgovorno i arogantno same nisu pridržavale. A mi se onda čudimo u kakvoj državi živimo i kakvu upravu imamo.

Polaganju državnog stručnog ispita može pristupiti osoba koja se osposobljava za poslove sukladno članku 23. Zakona o općem upravnom postupku (NN, broj 47/09) koji se odnose na rješavanje o pravima, obvezama ili pravnim interesima fizičkih ili pravnih osoba ili drugih stranaka neposredno primjenjujući zakone, druge propise i opće akte kojima se uređuje odgovarajuće upravno područje, a pravila ZUP-a trebaju primjenjivati u postupanju iz područja upravnog prava koje ima neposredni učinak na prava, obveze ili pravne interese stranaka.

Iz kategorije: Vijesti