Datum objave: 07. Studeni 2020

COPERNICUS UPOZORAVA / Listopad 2020. godine bio je najtopliji listopad u Europi, a Arktik ima najniži prosjek morskog leda od 1979. godine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vrijeme je lijepo i ugodno. Dani su idealni za branje maslina, a i oni malo manje hrabri i zimogrozni još se mogu kupati u ugodno svježem moru. No ti divni darovi jeseni imaju i drugi, manje lijepu stranu.  Služba za klimatske promjene Copernicus Europskog centra za vremenske prognoze, izvijestila je i upozorava da je listopad 2020. godine bio najtopliji listopad u Europi te treći najtopliji listopad u svijetu u posljednjih šest godina. Temperature su bile znatno više od prosjeka zabilježenog u razdoblju od 1981. do 2020. godine.
Kako je krenulo moguće je da će i studeni biti rekordno suh, ugodan i topao.
Znatno toplije bilo je na Arktiku i na Tibetanskoj visoravni, a hladnije od prosjeka bilo je na istočnom Tihom oceanu, velikim dijelovima unutrašnjosti Sjeverne Amerike.  Porast temperature ubrzava topljenje leda na Arktiku gdje je zabilježen najniži prosjek morskog leda od 1979. godine. Na ozbiljnost stanja upozorava i podatak da je ovo bila četvrta godina za redom bez leda na sjevernom morskom putu.
S druge strane na Antarktici je zabilježen drugi mjesec natprosječne duljine morskog leda, nakon 48 mjeseci njegovog neprekidnog kopnjenja.

Copernicus je vodeći sustav Europske unije za promatranja Zemlje. Djeluje putem šest tematskih službi: atmosfera, more, kopno, klimatske promjene, sigurnost i izvanredne situacije. Copernicus dostavlja slobodno dostupne operativne podatke i usluge pružajući korisnicima pouzdane i ažurirane informacije vezane uz naš planet i njegovo okruženje. Programom koordinira i upravlja Europska komisija, a provodi ga u partnerstvu s državama članicama EU, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze ( ECMWF) i agencijom Mercator Océan.

Iz kategorije: Vijesti