Datum objave: 15. Studeni 2020

HOMILIJA KARDINALA BOZANIĆA / Braćo i sestre, u vremenu pandemije budim odgovorni jedni prema drugima i blizu onima koji trpe. Zlo se ne može pobijediti, ako nismo spremni na žrtvu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kardinal Bozanić u crkvom tumačenju događaja na vjerski način i tumačenju Božje riječi  tijekom jučerašnje svetkovina sv. Nikole Tavelića u Šibeniku zbog epidemioloških mjera održanoj pored Nacionalnog svetišta prvog kanoniziranog hrvatskog svetaca, zaštitnika hrvatskog naroda, kazao je kako kanonizacija sv. Nikole Tavelčića sažimlje plodove svetosti u našem narodu.
– On simbolizira ono veliko mnoštvo iz hrvatskoga roda, one rijeke poznatih i nepoznatih, tolike majke i očeve, djedove i bake, djecu, mladiće i djevojke te starije osobe, tolike pripadnike puka i plemstva, raznih crkvenih službi, redova, staleža i zanimanja, što ih je teško nabrojiti. To su mučenici i sveci ‘za krst časni i slobodu zlatnu’ koji dođoše iz velike nevolje te su oprali haljine svoje i obijelili ih u krvi Jaganjčevoj. Oni su naši, mi smo njima nastanjeni i baštinici smo njihove svetosti“, rekao je kardinal Bozanić. Šibeniku  ima posebno značenje jer se odvija u jubilarnoj godini 50. obljetnice kanonizacije Nikole Tavelića, čiju su uzornost njegovi ponosni sugrađani prepoznali. Prisjećajući se dana kada je sveti papa Pavao VI. Kanonizirao prvog sveca iz hrvatskoga naroda, istaknuo je kako će taj događaj ostati nezaboravan u povijesti Katoličke Crkve u Hrvatskoj.
Kardinal Bozanić istaknuo je kako je proglašenje svetim Nikole Tavelića označilo početak ponovnoga otkrivenja identiteta hrvatskoga naroda u Crkvi i svijetu:
– Proglašenjem svetim Nikole Tavelića zablistala nam je slavna zvijezda i dobili smo novi putokaz na obzorju naše povijesti. Taj događaj, u tom povijesnom kairosu, u nama je probudio zdrav ponos, vratio nam pouzdanje i obnovio u narodu svijest međusobne pripadnosti i povezanosti.
– Treba naglasiti da su sveci naši trajni uzori i izvori nadahnuća. Njih treba ponovno i ponovno upoznavati te u novim životnim okolnostima slijediti trajnu vrijednost njihove kreposti. To je izazov Tavelićeva jubileja u našoj suvremenosti. Njegov misionarski žar kojim je naviještao i svjedočio Krista, prvotno u Bosni, a potom u Isusovoj domovini, nadahnuće je za Crkvu i svaku kršćanku i kršćanina da smo pozvani prvotno životom, a i riječima svjedočiti da pripadamo Kristu Bogu.
Pozivajući se na poslanicu sv. Pavla apostola Rimljanima, kardinal Bozanić je istaknuo kako naši sveci i blaženici i nama danas postavljaju pitanje:
Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?
– Riječi nevolja, tjeskoba, progonstvo, glad, golotinja, pogibao, mač opisuju stvarnost trpljenja i mučeništva to je postalo tijekom povijesti iskustvo onih koji su željeli slijediti Krista i bili povezani s Njim“, rekao je kardinal, istaknuvši kako su mučenici živi svjedoci Božje prisutnosti i Božjega djelovanja u svijetu. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi Boga, taj će ga spasiti.
– Isus ne traži od nas da izgubimo materijalni život da bismo sačuvali vječni, nego da svojim životom svjedočimo da nismo usmjereni samo na sebe, već da se u ljubavi dajemo za druge. Samo potpuni dar samoga sebe iz ljubavi donosi plod i otvara nas pravom životu. To je poruka mučenika i svetca, to je uzor kojim nam danas svijetli sveti mučenik Nikola Tavelić – rekao je kardinal Bozanić te naglasio kako u današnjem svijetu ima puno Isusovih sljedbenika koji su često tihi i nevidljivi.
– Ima puno dobra među nama, o tome se ne govori niti piše, ali oni nose ovaj svijet. Braćo i sestre, u vremenu pandemije uzrokovane koronavirusom budim odgovorni jedni prema drugima i blizu onima koji trpe. Zlo se ne može pobijediti, ako nismo spremni na žrtvu –rekao je kardinal Bozanić, moleći za zagovor svetog Nikole Tavelića i svih hrvatski svetaca i blaženika.

Foro: Šibenska biskupija 

Iz kategorije: Vijesti