Datum objave: 21. Studeni 2020

NEFORMALNA GRUPA JAČA OD SLUŽBENE POLITIKE / Mural s likom Ive Brešana nastaje na Šubićevcu gdje je živio, kao "svjetionik" mladim generacijama

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski grafičar i muralist Marko Svraka na Šubićevcu stvara mural s likom velikog šibenskog autora Ive Brešana u sklopu projekta 'Šibenik, grad književnosti' koji je u ime neformalne skupine mladih pokrenula studentica Danijela Grubišić . Cilj im je približiti mladima i djeci književnike koji su stvarali u Šibeniku.

Oslikavanje zida u Šibeniku likom Ive Brešana simbolično je odavanje počasti jednom od najvećih domaćih pisaca, kaže Grubišić ističući da je mural okrenut baš prema zgradi u kojoj je Brešan stanovao, a u blizini je Osnovne škole Petar Krešimir IV, kako piše ŠibenikIN.

- Nama je jedan od ciljeva pomalo pretvoriti Šubićevac u književni kvart pa ćemo uokolo postaviti pet malih knjižnica na otvorenom, nešto slično takvoj knjižnici kod Azimuta. Uz njih će ići i klupice za čitanje – kazala je voditeljica projekta 'Šibenik, grad književnosti'.

 U sklopu projekta kojem potporu pružaju šibenska udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, organiziraju se rasprave i predavanja u knjižnici, planirano mu je trajanje do siječnja sljedeće godine, a sufinanciran je iz blagajne EU u projektu Europske snage solidarnosti.

Tereba odati priznanje ovoj neformalnoj grupi s obzirom na to da se službena gradska vlast nije baš istaknula u njegovanju spomena na Ivu Brešana, jednog od najvećih ne hrvatskih nego i europskih dramatičara. 

FOTO: Facebook profil Aleksandra Tešića

 

Iz kategorije: Vijesti