Datum objave: 27. Studeni 2020

U POVODU SMRTI ŠPIRE GUBERINE/ Crna zastava na šibenskom kazalištu, gradonačelnik uputio brzojav sućuti

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Crna zastava izvješena je na zgradi kazališta u spomen na kazališnog velikana Špiru Guberinu koji je danas preminuo u 88. godini. Knjiga žalosti bit će u Kazalištu  otvorena od subote.

 " Otišao je veliki čovjek i naš sugrađanin,  glumac koji je hrvatsku dramsku umjetnost i hrvatsku kulturu, film i televiziju,  zauvijek obilježio nezaboravnim talentom i ulogama kojima je udahnuo besmrtnost. Svojom prepoznatljivošću, karakterom, šibenskim temperamentom i  jedinstvenom osobnošću, svojim nastupima i vedrinom kojom je osvajao i poklanjao dio sebe, od kolega koji su imali čast raditi s njim do publike koja je nepogrešivo prepoznavala njegovu ljudsku i glumačku veličinu, iskrenost i snagu duha, upisao se u hrvatsko kulturno nasljeđe. Primite izraze moje duboke sućuti", stoji u brzojavu sućuti šibenskog gradonačelnika upućenog obitelji preminulog glumca.

U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj  u Zagrebu preminuo je glumac Špiro Guberina. U povodu odlaska velikana hrvatskog glumišta, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić uputio je njegovoj obitelji izraze duboke sućuti.

Špiro Guberina rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine. Još u gimnazijskim danima nastupao je kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i  televiziji, a cijeli  glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop. Špiro je svoju glumačku karijeru započeo 1957. godine ulogom prvog prosjaka u Brechtovoj predstavi “Kavkaski krug kredom” u HNK-u u režiji Bojana Stupice. Također, ulogom prvog prosjaka i završava svoju karijeru 2007. u Dolenčićevoj predstavi “Opera za tri groša”.

Od početka karijere odigrao je mnoge nezaboravne glavne i sporedne likove, te surađivao s brojnim domaćim redateljima nastupajući u ostalim zagrebačkim kazalištima, u Slavonskom Brodu, Osijeku, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu…. Jedna od prvih njegovih glavnih uloga u HNK-u bila je Knez Miškin u “Idiotu” Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića u čijim je dramama odigrao  dvadesetak uloga. Ulogu Kreleta u  “Kiklopu” (1976) smatrao je jednom od najdražih u svojoj karijeri. U Držićevom “Dundu Maroju” odigrao je osam uloga, dok je u “Hamletu” bio vječni grobar. U jednoj od najvažnijih predstava 1970-ih “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u režiji Božidara Violića igrao je zanimljivu ulogu Mačka koju je publika obožavala. Zapamćeni su njegovi mnogobrojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu, od uloge Shakespearea u Hamletu do uloge magarca u “Snu ljetne noći”. Jedna od njegovih zadnjih glavnih uloga bio je željezničar u Senečićevoj režiji predstave “Neobičan čovjek”(1998. Špiro Guberina stekao je veliku popularnost u televizijskim ulogama škovacina Strikana u serijalu “Velo misto” sa legendarnom  uzrečicom „Muke mi ježove“ i Divca u seriji “Prosjaci i sinovi”.

Za  glumačka ostvarenja dobio je nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Špiro Guberina dobio je i nagradu Vladimir Nazor (2012) i nagradu za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014).  Zahvaljujući svom talentu komičara, jedinstvenosti i prepoznatljivosti u svim svojim kazališnim i filmskim ulogama ostat će jedan od najomiljenijih domaćih glumaca.

FOTO: ŠibenikIN

Iz kategorije: Vijesti