Datum objave: 30. Studeni 2020

SLUČAJ VJETROELEKTRANE / U sjeni korone raspliće se slučaj "Vjetroelektrane" zbog kojeg je bila uhićena i pritvorena bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Milenko Bašić, vlasnik tvrtke "Lager", za kojeg se osnovano sumnja da je počinio kazneno djelo davanje mita i trgovanja utjecajima u slučaju “Vjetroelektrane”, bit će izručen Republici Hrvatskoj. Tako je odlučilo Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, države u koju se Bašić sklonio koristeći pogodnost dvojnog državljanstva.
Milenko Bašić je drugoosumnjičeni u slučaju “Vjetroelektrane” zbog kojeg je bila godine uhićena Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave Republike Hrvatske. Odluka Suda BiH skrenula je pozornost na taj slučaj koji je u dramatičnim danima zbog epidemije korone, pao u drugi plan zanimanja hrvatske javnosti.
Josip Rimac, bila je uhićena i pritvorena zbog sumnje da je od siječnja do svibnja  2019. godine dogovorila s vlasnikom Lagera Milenkom Bašićem i direktorom te firme Draganom Stipićem, da će im koristeći svoj položaj osigurati ishodovanje dokumentacije za izgradnju Vjetroelekrane Krš-Pađane, te proizvodnju i prodaju električne energije iako nisu ispunjavali sve propisanih uvjeta.
Sud BiH ocijenio je da je Bašićeva žalba na zahtjev Hrvatske za njegovo izručenje neosnovana, te da nema zapreka za izručenje. To još ne znači da će Bašić biti izručen Hrvatskoj, jer konačnu odluku o tome donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša koji po zakonima BiH ima diskrecijsko pravo odlučivanja o izručenju i sudske odluke ga ne obavezuju.
Vlasnik "Lagera" živi u Posušju. Njegova firma proglašena je najprofitabilnijom firmom u BiH. Uz Bašića, hrvatsko pravosuđe od BiH je zatražilo izručenje i Dragana Stipića, direktora "Lagera" no o njegovom slučaju Sud BiH tek donio je prvostupanjsku odluku, ali je još nije objavio, navodno, zbog pravnih proceduralnih razloga.

Iz kategorije: Vijesti