Datum objave: 07. Prosinac 2020

U ČAST SLAVNIM ŠIBENČANIMA / Udruga "Volim Šibenik" uspjela je neposredno prije smrti Špire Guberine uzeti otiske njegovih ruku za buduću Stazu slavnih Šibenčana

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga Volim Šibenik inicirala je, a Grad Šibenik prihvatio, uređenje Šibenska staze slavnih, po uzoru na Stazu slavnih u Hollywoodu na kojoj su postavljene do sada zvijezde više od 2500 osoba iz američkog svijeta zabave ili na 2005. godine uređenu staza slavnih Hrvata u Opatiji, ali posve specifičnu.   Prema ideji poznatog hrvatskog arhitekte i umjetnika, Šibenčanina Aleksandra Ljahnickog ona bi bila sačinjena od aluminijskih ploča u koje bi primjenom suvremenih tehnologija bili utisnuti otisci ruku živućih slavnih i znamenitih Šibenčana i Šibenčanki, a na posebnim aluminijskim plohama bili bi predstavljeni umrli slavni i znameniti Šibenčani. Prvi uzeti otisci ruku su upravo otisci nedavno preminulog legendarnog glumca i jednog od najpoznatijih Šibenčana Špire Guberine na što su u Udruzi "Volim Šibenik" posebno ponosni.

 

"Na ovoj originalnoj ideji koju nam je prepustio gospodin Ljahnicky radimo već nekoliko godina, ali promaknulo nam je uzeti otiske slavnih Šibenčana koji su na su međuvremenu napustili - Arsena Dedića, Ive Brešana i prof. Ive Livakovića. U slučaju pokojnog šjor Špire reagirali smo u posljednji čas. Otiske njegovih ruku uzeli smo uz pomoć akademskog kipara Ante Guberine, sina našeg slavnog umjetnika Ale Guberine koji nas je u ovom podvigu nesebično podržao. Posjetili smo šjor Špiru lani u Domu za stare i nemoćne u Klaićevoj u kojem je io smješten. Bio je slab i onemoćao, ali mu je "glava" i dalje radila. Prvo pitanje je bilo "Što ima u mom Šibeniku". tada nismo uspjeli uzeti otiske, ali je Ani to uspjelo početkom ove godine i zaista nam je drago što imamo taj njegov trag. To je razlog više da nastavimo s ovim projektom", kaže Stanko Ferić, predsjednik Skupštine Udruge "Volim Šibenik".

Projekt se zasniva na ideji znamenitog Šibenčanina, arhitekta, dizajnera i slikara svjetskog glasa, Aleksandra Ljahnickog koji je autorstvo i realizaciju te ustupio Udruzi Volim Šibenik, a polazi od evidentne komparativne prednosti Šibenika kao grad koji je s obzirom na svoju veličinu i brojnost stanovništva dao nerazmjerno veliki broj slavnih i znamenitih osoba koje su svojim radom, postignućima i stvaralaštvom ostavili trag u nacionalnoj, europskoj i svjetskoj kulturi, umjetnosti, znanosti i sportu.

Smisao programa "Staza slavnih i znamenitih Šibenčana" je očuvanje trajnog spomena na slavne i znamenite Šibenčanke i Šibenčane na trajan, inspirativan i zanimljiv i upečatljiv način uz uporabu još jednog šibenskog brenda, a to je aluminij. Tako bi bila spojena dva znamena prepoznatljivosti Šibenika; njegove slavne, znamenite i zaslužne ličnosti i aluminij kao element sadašnjosti i budućnosti koji se proizvodi u Šibeniku, a oba bi bila upregnuta u funkciju promociju, promidžbu i afirmaciju Šibenika.

Sljedeći od kojeg će biti uzeti otisci je slavni pjevač Mišo Kovač.

Iz kategorije: Vijesti