Datum objave: 17. Prosinac 2020

ONI SU JAČI OD PREPREKA / Kako lokalna zajednica podupire uključivanje djece i mladih s invaliditetom u sportske aktivnosti i klubove

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga "Aurora" koja okuplja osobe s invaliditetom i njihove roditelje napravila je divovske korake k tomu da se njihovi članovi mogu aktivno baviti i sportom, rušeći predrasude da djeca i mladi s invaliditetom nemaju što tražiti u sportu, o čemu smo već pisali. No, ma koliko se oni samoorganizirali i ma koliko se trudili srušiti te predrasude o osobama s invaliditetom i sportu bez potpore lokalne zajednice, a posebno  institucija koje  se bave sportskim klubovima i organizacijom sportskom života ne mogu puno napraviti. Zanimalo nas je kako na taj izazov uključivanja djece i mladih u sportski život gledaju čelni ljudi tih institucija i što sud o sada napravili.

"Upravo sam  iz razgovora s osobama s invaliditetom i uspio doznati puno toga o od sredine u kojoj žive.  Znam da kroz brojne probleme prolaze upravo roditelji s djecom koja imaju teškoće u razvoju i tu je za svaku pohvalu rad lokalnih udruga Kamenčići, Aurora, Inkluzija, Udruga slijepih i slabovidnih i slične udruge koji, uz naš Centar za odgoj i obrazovanje, daju sve od sebe da bi pomogli obiteljima čiji je član invalid ili ima teškoće u razvoju. Grad Šibenik je prošle godine upravo na bazenu u Crnici, u suradnji s udrugom Aurora, a kroz natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja omogućio postavljanje lifta za osobe s invaliditetom. Nisam upoznat u neadekvatnost temperature u bazenu o čemu ću svakako porazgovarati s ravnateljem JU Športski objekti kako bismo vidjeli što se može učiniti i kako pomoći da osobe s invaliditetom mogu što više i bolje koristiti bazen", kazao nam je Paško Rakić, zamjenik šibenskog gradonačelnika, zadužen upravo za društvene djelatnosti i sport.

Sportske dvorane u Šibeniku mahom su starije gradnje i nepristupačne su osoba s invaliditetom. Grad Šibenik je u proračunu za narednu godinu, kako doznajemo, osigurao sredstva za izradu Lokalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom koja će sustavno ukazati na probleme te ponuditi rješenja u onim segmentima koji su osobama s invaliditetom najbitniji.

Posebno će se voditi računa o pristupima objektima javne namjene. Isto tako moram naglasiti da imamo odličnu suradnju sa svim klubovima i pojedincima koji djeluju s osobama s invaliditetom te da smo partneri, financijski i organizacijski u nizu projekata a koji provode na području Grada Šibenika a vrata mog ureda i cijele gradske uprave će im kao i do sada biti uvijek otvorena"; ističe Paško Rakić.

I Dario Kulušić, glavni tajnik Zajednice sportova Grada Šibenika tvrdi da sudjeluju u uključivanju mladih s invaliditetom u sport.

"U zadnje dvije godine otkad je njihov rad dobio organizacijski i pravi sportski smisao  detaljno smo upoznati na koji način djeluju klubovi u gradu koji okupljaju djecu i mlade s invaliditetom. Više nego ikada potičemo navedenu skupinu djece i mladih na bavljenje sportom, a to je vidljivo kroz nekoliko sportova. Od  prošle godine povezani smo s  Marijanom  Rajić, predsjednicom Udruge "Aurora" pa smo im  u suradnji s Tehničkom školom Šibenik omogućili korištenje dvorane Tehničke škole za parakarete.  S Marijanom smo i prije mjesec dana rješavali problem  budući da je Tehnička škola zatvorena zbog novih mjera. Radimo na tome  da im osiguramo alternativno rješenje u dvorani "Ljubica" u Crnici pošto je u toj dvorani lakši pristup djeci i mladima s invaliditetom.  Maksimalno smo i na raspolaganju  Karate klubu osoba s invaliditetom Krka Šibenik. Prepoznali smo njihov vrijedan rad i pobrinuli se da im uskoro dođe potrebna oprema. Potičemo i druge sportove osoba s invaliditetom, a to se posebno odnosi na košarku u kolicima. Njima  smo osigurali termine utorkom i četvrtom u sportskoj dvorani  Meterize, pomažemo i  Savez sportova osoba s invaliditetom kojima svake godine sufinanciramo odlazak na državno prvenstvo", ističe Dario Kulušić.

U Zajednici sportova kažu i da prate i udruge s područja grada Šibenika koje provode projekte Europskog  socijalnog fonda u koji su uključena djeca s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom

" Uvjerili smo u to koliko su navedeni projekti EU donijeli dobroga djeci koja su u njima i njihovim obiteljima. Ti im  projekti im   olakšavaju svakodnevicu. Zahvaljujući njima  osobe s invaliditetom imaju sve besplatno pa ne opterećuju kućni proračun,  a djeci nude socijalizaciju, sportski  i natjecateljski duh te osjećaj vrijednosti i pripadnosti zajednici općenito.U budućnosti ćemo sigurno na još kvalitetniji način poticati sportaše s invaliditetom kako djecu i mlade, tako i odrasle sportaše. Napokon, u Šibeniku postoji nekoliko kvalitetno organiziranih udruga po pitanju rada osoba s invaliditetom te će i Zajednici sportova biti lakše poticati navedenu skupinu sportaša kroz svoje programe", dodaje Kulušić

Zajednica  sportova Šibensko - kninske županije upravo  pomaže udruzi  "Aurora" da  formalno - pravno registrira svoj  karate klub Krka  kako bi postali punopravni članovi Saveza sportova osoba s invaliditetom pa onda i njihovi.

"U našoj zajednici sportova je predstavnik sportova osoba s invaliditetom no to su sportovi koji obuhvaćaju odrasle, uglavnom  ratne vojne  invalide.  Kada Karate klub Krka za osobe s invaliditetom bude registriran i oni će imati svog predstavnika  u našoj Zajednici sportova. No i bez toga mi im pomažemo gdje god možemo iako smo svjesni svih ograničenja na koja nailaze od toga da kod nas nema puno trenera koji su specijalizirani za rad s osobama s invaliditetom do raspoloživosti sportskih objekata.  Ipak, usudio bih se izreći i svoje mišljenje, a to je da sam više za to da se ne osnivaju posebni klubovi osoba s invaliditetom kao neke  enklave nego da se djeca s invaliditetom uključuju u rad postojećih sportskih klubova. Moram istaknuti primjer  karate kluba Osvit u kojem već dugo trenira jedan dječak s posebnim potrebama i to vrlo uspješno.  Ostala djeca koja nemaju teškoće su ga odlično prihvatila i on njih i na treninzima su svi jednaki, međusobno se uvažavaju videći da njemu treba ipak drukčiji tretman nego njima", kazao nam je glavni tajnik Županijske zajednice sportova  sportova  Ante Tanfara.

Kada je riječ o osobama s invaliditetom i sportu onda treba znati da svi nisu u istoj poziciji jer oni koji  imaju niži postotak invalidnosti mogu se uključiti u postojeće sportske klubove,  ali  za  one s visokim postotkom tjelesne  invalidnosti to je nemoguće pa je zaista  hvale vrijedna odluka roditelja okupljenih u Udrugu Aurora da  se osnuju posebni klubovi za njih, a valja istaknuti i entuzijazam sportskih trenera poput  Ive Križanca, Luke Čupića i Josipa Kneževića koji  se posvećuju radu s djecom s teškim invaliditetom, ali im je potpora lokalne zajednice i institucija nužna.

Ovaj tekst je objavljen zahvaljujući financijskoj potpori Agencije za elektroničke medije  za serijal od šest tekstova pod nazivom "Mi smo snažniji od prepreka jer prepreke su samo u glavi" 

Autorica Diana Ferić

FOTO/ Diana Ferić, ŠibenikIN, arhiva 

Iz kategorije: Vijesti