Datum objave: 19. Prosinac 2020

NAGRADA HND - a ŠIBENSKOM FOTOREPORTERU / Pixsellov fotoreporter Hrvoje Jelavić dobio strukovnu nagradu za najbolju fotografiju u 2019. godini

Diana Ferić
Diana Ferić

Nagradu 'Nikša Antonini' za novinarsku fotografiju za 2019. godinu dobio je Pixsellov fotoreporter iz Šibenika Hrvoje Jelavić i to za fotografiju nastalu prilikom šetnje premijera Andreja Plenkovića i ministara na dan službenog posjeta Benkovcu. Novinarske nagrade za najbolje radove objavljene u 2019. godini na 110. rođendan Hrvatskog novinarskog društva dodijeljene su .

Nagrađena fotografija priča pozadinsku priču o stanju u državi, odnosno o rascjepu između povlaštene klase političara i običnih, anonimnih ljudi u čije se interese političari zaklinju. Jelavić je uhvatio trenutak u kojem premijer i njegova svita prolaze pokraj skrušenog muškarca u prvom planu.

" Sretan sam i ponosan na osvojenu nagradu, ipak je ovo najveća nagrada za jednog fotoreportera. Moram se zahvaliti svojoj obitelji, kolegama koji me podržavaju i naravno svome ocu koji me uveo u ovaj posao", kazao je za ŠibenikIN Hrvoje Jelavić nakon što je preuzeo svoju nagradu.

Fotografija je nastala u ožujku 2019. godine za vrijeme službenog posjeta premijera Andreja Plenovića Benkovcu te je na njoj posebno istaknut stariji muškarac kako pognute glave korača ispred HDZ-ovih političara.

- Kad uneseš sliku u sustav i vidiš da u kratkom vremenu svi pišu o njoj, onda znaš da si napravio dobar posao. Neki su je već tada proglasili najboljom fotografijom – priznao je Jelavić.

Spomenimo, godišnje nagrade HND-a dodijeljene su u devet kategorija, a nagrađeno je osam novinarki i novinara. Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, nagradu za novinarku godine za 2019. godinu ponijela je Đurđica Klancir, koja je dobila 194 glasa. Nominirani su bili i Andrej Dimitrijević koji je dobio 162 glasa i Ivan Pandžić sa 133 glasa.

Za Nagradu "Nikša Antonini" za najbolju novinsku fotografiju u kojoj je Jelavić odnio pobjedu natjecalo se 11 autora.

 

Iz kategorije: Vijesti