Datum objave: 23. Prosinac 2020

PRIZNANJE / Jasminka Paić, profesorica povijesti u šibenskoj gimnazija dobila "Nagradu Ivan Filipović"

Diana Ferić
Diana Ferić

Profesorica povijesti u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku dobirnica je "Nagrade Ivan Filipović" za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2019. godinu, o čemu je jučer obavijestila predsjednica Odbora za dodjelu te nagrade prof. dr. sc. Vesna Bedeković.

Jasminki Paić, trenutno najstarijoj profesorici u zbornici šibenske gimnazije i po godinama i po stažu, posao profesora zaista je životni poziv i izazov, ono što se od prosvjetnih djelatnika očekuje. Povijest, koju je diplomirala na Sveučilištu u Zadru i koju predaje više od  37 godina njoj nije samo zvanje, nego ljubav i hobi. Javnosti je poznata upravo po izvannastavnim aktivnostima koje provodi sa svojim učenicima, s kojima izlaze iz školskih okvira i povezuju se s lokalnom zajednicom promovirajući njezinu povijest i baštinu.

Nema državnog natjecanja iz povijesti unazad dvadeset godina na kojem njezini učenici nisu postigli zapažene rezultate. Moglo bi se pomisliti da se ona nakon toliko godina rada u nastavi već zamorila i upala u kolotečinu, pogotovu zbog toga što je postigla najviši status profesora savjetnika, ali ne, ona sebe, svoje kolege i učenike stalno iznenađuje novim kreativnim projektima, a posljednji, koji je još u fazi razrade je izrada stripa ili slikovnice o najvažnijim događajima iz legendarne Rujanske bitke za Šibenik. Iza nje su različiti projekti posvećeni upravo tim slavnim danima šibenske novije povijesti i  sjećanjima na  Holokaust, dramski prikaz dolaska kralja Petra Krešimira IV. u Šibenik 1066. godine, nedavne izložbe Marame, šudari, hacoli… i Šudari šibenskog zaleđa.

Prije dvije godine je, iako se to nije ticalo izravno njezine struke, motivirala nekoliko šibenskih gimnazijalaca iz matematičkog usmjerenja da se prijave na međunarodni kviz  znanja o novcu na kojem su pokazali izuzetno znanje i spretnost pa su bili i u Bruxellesu. Upisala se i u kroničare šibenske gimnazije. Nakon što je pripremila čak tri izložbe o toj važnoj šibenskoj obrazovnoj ustanovi,a lani je  je objavljena i monografija  "Šibenska gimnazija 1909 - 2019." koju je napisala u suradnji s Draženkom Požar Perković iz Državnog arhiva u Šibeniku.

Tu su nagradu prije nje u Šibeniku dobili prof. Ivo Livaković i prof. Vesna Mrša.

Jasminka paić je bila prije tri godine i kandidatkinja za "Šibensku grandecu".

Iz kategorije: Vijesti