Sidebar Menu

Datum objave: 24. Prosinac 2020

RODITELJI IMAJU RAZLOGA ZA OSMIJEH /DV "Osmijeh" prvi i jedini u Šibeniku ima produljeni boravak djece, znate li koliko to znači roditeljima ?

Diana Ferić
Diana Ferić

Dječji vrtić Osmijeh na Šubićevcu prvi je i za sada jedini u Šibeniku koji je odgovorio na suvremene potrebe roditelja, uglavnom onih koji rade smjenski, da ne robuju tomu kada će svoje dijete dovesti i dovesti u vrtić, a da dijete pri tome ne ispusti niti jedan od bitnih edukativnih programa koje u tom vrtiću provode. Zahvaljujući EU projektu pod nazivom " I ti imaš razloga za osmijeh" koji provode već godinu dana prvi su i jedini u Šibeniku uveli produljeni boravak djece i to u svom objektu na Šubićevcu . To znači da roditelji nisu ograničeni vremenom kada će tijekom dana dovesti svoje dijete u vrtić niti kada će ga iz njega odvesti doma, a da dijete pri tome ne propusti niti jedan edukativni program. Svatko tko ima dijete vrtićke dobi i tko želi s njim provesti što više vremena, ali mu to diktira njegovo radno vrijeme, najčešće u smjenama, zna koliki je to dobitak, a u vrijeme koronakrize kada se ne mogu osloniti na bake i djedove to im je od neprocjenjivog značaja. Zbog toga ne čudi da su roditelji od kojih smo tražili povratnu informaciju već svojim izrazom lica pokazali da imaju razloga za osmijeh!

Loredana Huljev, učiteljica u OŠ "Tina Ujevića" ima jedno dijete u srednjoj pedagoškoj grupi i jedno u jasličkoj grupi u vrtiću "Osmijeh" na Šubićevcu. Ona trenutno ne radi, ali jako dobro zna što joj je donijela mogućnosti produljenog boravka njezine djece u DV "Osmijeh".

"Radim u OŠ Tina Ujevića koja i dalje ima dvosmjenski rad. Problem svih nas roditelja koji rade u dvije smjene je organizacija prihvaćanja djece iz vrtića, ako on radi samo do 16 sati. To znači da se uvijek moraš na nekoga oslanjati. Moj je suprug privatnik i on ne može biti siguran da će svakog dana u 16 sati moći uzeti našu djecu iz vrtića, a kad ja radim u popodnevnoj smjeni nema tko. Meni se zna radni dan protegnuti do 21 sat. Naši roditelji ne žive u Šibeniku. Istina, imamo divne kumove i prijatelje, ali ne možemo njih opteretiti. Ovo je za nas spas,a meni je posebno važno što u DV "Osmijeh" imamo i jasličku skupinu u popodnevnoj smjeni. Ovo je potreba modernog čovjeka i zaista mi je drago da je DV Osmijeh osigurao uvjete da nam može pružiti tu uslugu. Nama je ovo idealno jer nikoga ne ne opterećujemo da nam dolazi u vrtić po djecu. Nikad ovdje nije bio problem ni kada dovesti djecu u vrtić niti kada ih pokupiti. Taj mir koji imam zahvaljujući tome nema cijenu", kazala nam je.

Slično razmišlja i Željka Periša Perkov koja također radi dvosmjenski kao profesorica engleskog jezika u OŠ "Jurja Dalmatinca", a u DV "Osmijeh" ima blizanke jasličke dobi.

"Ja sam profesorica u osnovnoj školi i radim dvosmjenski, a muž mi radi u Hitnoj službi i u ovoj sada situaciji radnom mjestu je radi 24 sata dnevno. Da nemamo ovu mogućnost produljenog boravka u vrtiću "Osmijeh" ne znam što bismo napravili. Mi moramo imati vrtić koji nam je na raspolaganju cijeli dan. U ovaj vrtić je išla moja starija kćer Cvita koja je sada u drugom razredu osnovne škole,a u ovom vrtiću je bila šest godina. Tada nije bilo produljenog boravka nego smjenski rad, ali znam da nam je ovaj vrtić uvijek izlazio u susret. Zbog toga smo upisali u njega i naše blizanke, koje su tu sada već tri godine. Produljeni boravak nam je zaista ono što nam je potrebno. Znači, ako ja radim popodne ne moram djecu dovesti u vrtić odmah ujutro nego mogu s njima kvalitetno provesti jedan dio jutra budući da se do navečer nećemo vidjeti, ali, što je najvažnije, znajući da one neće u vrtiću propustiti niti jedan program. Oni su fleksibilni i rade po grupama tako da jedan te isti program ponavljaju više puta na dan pa niti jedno dijete nije uskraćeno. To mi je jako važno. Dakle, bile one ujutro ili popodne u vrtiću prolaze sav program, ništa ne propuštaju, ni iz čega nisu isključene. Ova fleksibilnost kod dovođenja i dovođenja djece u vrtić i iz njega nam je posebno važna sada, u vrijeme ove koronakrize jer se ne možemo osloniti na bake i djedove nego sami dolazimo po njih pa nam je jako važno da to vrijeme možemo prilagoditi našem radnom vremenu", kaže Željka.  

Katja Ercegović, vlasnica i osnivačica DV "Osmijeh" vrlo je zadovoljna zbog toga što su i ovog puta pogodili prave potrebe i interese roditelja što im je osnovni cilj.

"Mi ne želimo biti kruti već se prilagođavamo onomu što je potrebno našim roditeljima, a ovaj produljeni boravak je očito pun pogodak. To što smo ga uveli nije slučajno jer mi stalno ispitujemo želje i potrebe roditelja kako bi im se svojim uslugama prilagođavali. Kod ovog programa je važno da roditelji koji koristi produljeni program dovode i odvode dijete iz vrtića kada im dogovara,a da time dijete ne propušta niti jedna program mi provodimo jer to radimo cirkularno kroz cijelo radno vrijeme. Imamo manje grupe s kojima odgajateljice provode te programe u različito vrijeme tijekom dana. Roditeljima je to jako važno je žele sa svojom djecom provesti što više vremena, a mi im izlazimo u susret tako što nisu opterećeni time kada će dijete dovesti u vrtić niti kada će ga odvesti. Naša je misija da u svemu što radimo razmišljamo o potrebama roditelja i interesima djece. Kada ovaj program u lipnju završi mi ćemo i dalje zadržati tu mogućnost produljenog boravka djece", objašnjava Katja Ercegović.

Dječji vrtić "Osmijeh" dobio je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" 4.133.163,11 kuna za usklađuje potrebe suvremenog načina života s potrebama i zahtjevima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Zahvaljujući tom novcu značajno će obogatiti i proširiti sadržaje namijenjene odgoju djece. Programom su obuhvaćene sportske aktivnosti, rano učenje engleskog jezika, zdrava prehrana, dramsko - scenski rad i rad s nadarenom djecom. Projekt završava početkom lipnja 2021. godine.

Svi objekti Dječjeg vrtića Osmijeh dobit će novu i modernu didaktičku opremu, a stalnim usavršavanjem i edukacijama odgajatelja i stručnog tima, povećat će se kvaliteta programa većem broju djece.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.