Datum objave: 27. Siječanj 2021

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA / Holokaust nas sili nas da se suočimo s činjenicom da 6 milijuna ljudi više ne postoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti  kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

- Sudjelujemo u međunarodnim aktivnostima kojima komemoriramo ovaj veoma važan dan, Međunarodni dan sjećanja na holokaust. U Izraelu se, u travnju ili svibnju ovisno o židovskom kalendaru, obilježava i židovski dan sjećanja na holokaust tijekom kojeg cijela zemlja, više od 9 milijuna ljudi, zastane na dvije minute kako bi se prisjetili 6 milijuna braće i sestara koji su sistematično ubijeni od strane nacističkog režima i njihovih kolaboracionista, kaže Nj. E. Ilan Mor za HTV-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Mor kaže kako je holokaust toliko obilježio židovski narod da je postao dio židovskog identiteta. Holokaust je jedinstven u povijesti čovječanstva i sili nas da se suočimo s činjenicom da 6 milijuna naših stanovnika više ne postoji. Zamislite koliko bi snažniji i veći bio Izrael i koliko više bi mogao doprinijeti svjetskoj zajednici, dodaje.

- U Izraelu postoji muzej spomena Holokaustu - Yad Vashemi, koji svatko mora posjetiti kako bi svjedočio i uvjerio se koliko je to iskustvo bilo dramatično i koliko još uvijek jest, i ima odjek u našim današnjim životima, kaže Mor.

Do danas postoji još 180 tisuća preživjelih koji su još s nama. Oni nažalost proživljavaju svoje posljednje godine, a 70 tisuća ih je preminulo samo prošle godine. Što imamo manje preživjelih koji se iz prve ruke sjećaju što se dogodilo, tim manje imamo neposrednih svjedočenja groznih stvari koje su se dogodile tijekom holokausta, dodaje veleposlanik.

Za židove diljem svijeta holokaust ili šoa je još uvijek dio njihovih života.

- Iako je prošlo 76 godina, za židove je šoa igra važnu ulogu u životima svih generacija. Mnogi su istraživači pisali o traumi koja je prenesena drugoj i trećoj generaciji židova i koliki psihološki teret ona predstavlja ljudima. Mnogo važnost pridajemo sigurnosti naše države kako se to iskustvo ne bi ponovilo, objašnjava Mor.

Iz kategorije: Vijesti