Datum objave: 28. Siječanj 2021

GDJE JE NESTALO GORIVO U HNK U ŠIBENIKU / Još se ne zna je li iscurilo u zemlju pa imamo ekološku katastrofu ili ga je netko ukrao i preprodao, ne zna se što je gore!

Diana Ferić
Diana Ferić

Javnost još ništa ne zna o tome što se dogodilo s gorivom koje je nestalo iz sustava grijanja HNK u Šibeniku. Riječ je o oko 2 000 litara, a teško je reći što je gore - da ga je netko ukrao i preprodao ili da je iscurilo u zemlju. Zanimljivo je i indikativno da ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić taj slučaj nije prijavio policiji.

"Najnoviji događaj oko istjecanja ili nestanka nafte nije prijavljen policiji tako da nismo ni postupali", potvrdio nam je Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko - kninske

Jakov Bilić ne smatra da je prijava za sada nužna jer se sumnja da je zbog oštećenja spremnika gorivo iscurilo u zemlju. "U ovom trenutku još uvijek traju tehnička testiranja sustava grijanja HNK u Šibeniku, te sukladno tim rezultatima nastavit ćemo dalje postupati oko uzroka gubitka oko cca 2000 l nafte", odgovorio nam je na naš upit. Ako je gorivo zaista iscurilo to znači ekološku katastrofu i izravnu opasnost za sigurnost ne samo djelatnika HNK u Šibeniku koji imaju kancelarije iznad prostora u kojem je postrojenje za grijanje, ali i za cijeli grad.

Neki su skloniji objašnjenu da gorivo nije iscurilo nego isparilo, a novac se od ilegalne prodaje slio u nečiji privatni džep jer to ne bi bilo prvi put da se u HNK u Šibeniku dogodila krađa.

Jedan od djelatnika je prije desetak godina uzeo iz blagajne 50 000 kuna, ali ni to nije prijavljeno policiji nego mu je omogućeno da novac vrati u više rata. Policiji je prijavljena jedino krađa dijelova opreme s pozornice , olovo koje služi kod podizanja zastora u vrijednosti oko 10 000 kuna."Provedenim kriminalističkim istraživanjem pronađen je i kazneno prijavljen počinitelj", kaže Šime Pavić, ali zbog zaštite osobnih podataka ne može reći je li riječ o djelatniku te kazališne kuće. Prilikom gostovanje zagrebačkog gudačkog koncerta ukradena je vrijedna violina jednom od članova, ali ni to nije prijavljeno policiji.

O tim krađama koje su se dogodile za mandata bivših ravnatelja Jakov Bilić nam je priopćio: "Iznos od 50 000 kuna odnosio se na neopravdane akontacije službenih putovanja do 2010. godine, te je određenim obustavama iznos u cijelosti vraćen. Nestanak otuđenog olova 2013. godine je uredno prijavljen te je sudski postupak pravomoćno okončan. Što se tiče nestanka instrumenata na Porin Clasicu 2010. godine, jedan tužbeni zahtjev je pravomoćno odbijen,a za drugi je u toku ulaganje revizije protiv drugostupanjske presude".  

Neslužbeno doznajemo da je bilo toga još, da su nestali neki vrijedni kazališni kostimi, a revizija je utvrdila i da je 2013. godine iz blagajne od prodaje ulaznica nedostajalo 57 000 kuna.

Iz kategorije: Vijesti