Datum objave: 05. Veljača 2021

ŽIRI ODABRAO / Projekt uređenja šibenske Poljane konkurira za uglednu arhitektonsku međunarodnu nagradu Mies van der Rohe

Diana Ferić
Diana Ferić

Među 10  arhitektonskih projekata iz Hrvatske koji ove godine konkuriraju  za za prestižnu europsku nagradu za arhitekturu Mies van der Rohe koja  je i projekt uređenja šibenskog glavnog trga Poljane koji je  izradio projektni ured Atelier Minerva iz Dubrovnika.  Izabrani su još Kino Urania Studia 3LHD, Grand Park hotel Grand Park u Rovinju istih autora, potom osnovna škola Ivanja Reka koju potpisuje arhitektonski širi autorski tim (iz studija SUBMAP, Marija Burmas i Ivo-Lola Petrić, te Jakša Kalajžić iz tvrtke J.K.A. Arhitekti), zatim Vinarija i hotel Roxanich u Motovunu, čiji je autor Idis Turato, Četiri kuće za četiri brata kod Zadra Ive Letilović i Igora Pedišića, Vinarija Galić u Kutjevu čiji su autori Dva arhitekta, centar Seecel kojeg potpisuje Studio za arhitekturu d.o.o., Seosko domaćinstvo Branimira Rajčića, te Trg tradicijskih obrta u Varaždinu, kojeg potpisuje Studio Konntra, deset je projekata koji konkuriraju za ovogodišnju nagradu Mies van der Rohe.

Riječ je o najvažnijoj europskoj nagradi za arhitekturu, koja se dodjeljuje svake dvije godine. Kako piše Jutarnji list, najveći su uspjeh na ovom polju postigli iz studija UP, kada su Toma Plejić i Lea Pelivan koji su dobili posebno priznanje Mies van der Rohe za nadolazeće arhitekte te je njihova gimnazija u Koprivnici proglašena najboljom zgradom u toj kategoriji, 2009. godine, što je poprilično utjecalo na njihovu kasniju karijeru.

U žiriju Udruženja hrvatskih arhitekata ove su godine bila Helena Njirić Paver, Lea Pelivan, Ante Nikša Bilić... Obično nominacije budu i neka naznaka o odlučivanju koji je najbolji ovogodišnji projekt u godišnjim nominacijama UHA-e. Mies van der Rohe nagrada nazvana je po jednom od najvećih arhitekata svih vremena, koji je neko vrijeme bio i na čelu Bauhahusa, a gradio je i nebodere u Americi, primjerice Seagram u New Yorku, piše Jutarnji list.

Oko projekta uređenja šibenske Poljane javnost je podijeljena na onu koji ga apsolutno podržavaju i  hvale do onih koji misle da  su neke intervencije prenapadne poput stepeništa koje zaklanja povijesnu zgradu kazališta, ali bez obzira na to Poljana je, posebno ovih mjeseci kada su kafići zatvoreni, postala ponovno mjesto okupljanja Šibenčana. 

Iz kategorije: Vijesti