Datum objave: 08. Veljača 2021

DESTIGMATIZACIJA / Zgrada šibenskog kazališta večeras će biti osvijetljena ljubičastom bojom poput lavande, znate li zašto?

Diana Ferić
Diana Ferić

Osvjetljavanjem zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, a na inicijativu Hrvatske udruge za epilepsiju, u ponedjeljak, 8. veljače 2021. godine, Grad Šibenik pridružit će se obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

Zgrada šibenskog teatra u vremenu od 18:00 do 20:30h bit će osvijetljena ljubičastom bojom lavande koja predstavlja internacionalnu boju epilepsije i koja simbolično poručuje da se osobe s epilepsijom ne trebaju osjećati usamljeno jer se ne razlikuju od drugih ljudi. Ova inicijativa ima za cilj doprinijeti podizanju razine svjesnosti i znanja o epilepsiji u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, a što je presudno za poboljšanje kvalitete života osoba s epilepsijom.

Međunarodni dan epilepsije obilježava se drugog ponedjeljka u veljači.  

Zbog postojećih epidemioloških uvjeta, Hrvatska udruga za epilepsiju inicijator je niza javnozdravstvenih aktivnosti tijekom mjeseca veljače 2021., a u suradnji s Hrvatskom ligom protiv epilepsije, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatskim društvom za dječju neurologiju HLZ, Hrvatskim društvom za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ, Odjelom za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, udrugom Dravet sindrom Hrvatska te pridruženim ERN EpiCARE centrima KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice.

Hrvatska udruga za epilepsiju neprofitna je organizacija koja od 1997. godine aktivno djeluje na području Republike Hrvatske. Udruga je osnovana s ciljem unapređenja kvalitete života osoba s epilepsijom, edukacije javnosti, destigmatizacije bolesnika i boljeg razumijevanja bolesti, a djeluje kao udruženje bolesnika, njihovih obitelji i građana čiji se rad temelji na principu uzajamne pomoći, solidarnosti i druženja.

Iz kategorije: Vijesti