Datum objave: 10. Veljača 2021

STEČAJ OBONJAN / Šupe zabrinut za interese Grada, su slučaju stečaja Obonjana, gradonačelnik tvrdi da nema nikakve opasnosti za potraživanja

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Najavljeni stečaj poduzeća Obonjan kojem je Grad Šibenik dao koncesiju za otok Obonjan bio je tema Aktualnog sata jutrošnje sjednice  Gradskog vijeća.
Vijećnik SDP -a Joško Šupe postavljajući pitanje o tome jesu li interesi Grada zaštićeni ustvrdio je kako se on 2015. godine, kada je Ugovor potpisan založio da se od investitora traže jača jamstva. "Budući da to nije napravljeno sada je mala vjerojatnost da će Grad uspjeti naplatiti svoje godišnje potraživanje naknade za koncesiju od pola milijuna eura.Trebalo je inzistirati na bankovnom jamstvu", kazao je Šupe.
 
Gradonačelnik Burić nije pokazao nikakvu zabrinutost zbog najavljenog stečaja. Odgovorio je kako ne misli da će se išta dramatično dogoditi i da se ne treba miješati u odnose među partnerima u tvrtki Obonjan.
"Obonjan je što se nas tiče završena priča. Naslijedili smo, podsjećam, arbitražni spor s bivšim investitorima za koji se od početka znalo da ćemo ga izgubiti jer Grad nije ispunio ugovornu obvezi i na Obonjan doveo vodu,a tu je i naslijeđeni kredit koji su novi investitori preuzeli. Mi pratimo sve što se događa i Grad tu neće ništa izgubiti", obrazložio je Burić.
Šupe je tražio decidirani odgovor znači li to da su potraživanja Grada osigurana no Burić mu nije izravno i konkretno nego diplomatski odgovorio."Ja tvrdim da će Grad poduzeti sve što treba prema Ugovoru koji smo potpisali s investitorima", kazao je.
 

 

Termin ročišta za utvrđivanje uvjeta otvaranja stečaja nad Obonjan rivijerom na trgovačkom sudu u Zadru je 2. ožujka.

"Koncesijski ugovor" koji spominje Burić, a to je ŠibenikIN otpetljao prije nekoliko dana, zapravo ne postoji, o čemu je nedavno pisao ŠibenikIn. Postoji Ugovor o pravu građenja i po tom dokumentu Obonjan rivijera dužna je, počevši od 2020., Gradu Šibeniku plaćati pola milijuna eura. S obzirom na to da je obveza stupila na snagu 1. srpnja, tako Obonjan rivijera duguje za prošlu godinu pola tog iznosa. Dakle, 250.000 eura.

Obonjan rivijera je u međuvremenu Gradu Šibeniku podnijela zahtjev za oslobađanje od plaćanja dogovorenih isplata zbog pandemijske situacije, no Grad, kako nam je prošlog tjedna potvrđeno, na to neće pristati.

Dugove Obonjan rivijere preuzela je kompanije Tokyo Industries, koja ima namjeru vjerovnicima isplaćivati polovicu iznosa duga, a sve s ciljem da preuzme upravljanje Obonjanom.

 
Iz kategorije: Vijesti