Datum objave: 23. Veljača 2021

TROKUT JE U TRENDU / Sve usluge koje pruža šibenski Trokut mogu se plaćati kriptovalutama, znate li što to znači?

Diana Ferić
Diana Ferić

Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut  u Šibeniku slijedi svjetske trendove pa je tako  i službeno postao crypto-friendly. Od jučer, 22. veljače sve se usluge Trokuta mogu platiti u kripto valutama.

Kriptovalute su digitalni zapisi o određenim vrijednostima pohranjenim u digitalnim bazama. Ili, jednostavnije, kriptovaluta je digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Upravo zato što ih ne nadzire središnja banka, formalno nisu novac. Plaćanje s njima polako postaje mainstream.

Bitcoina je najpoznatija kriptovaluta koja  ima 60 posto tržišta, ali postoje  i mnoge druge. Bitcoin i dalje ne prestaje rasti te je prešao vrijednosti od 57 tisuća dolara. Probijanje granice od 50 tisuća dolara potaknuto je viješću da je američki proizvođač automobila Tesla uložio u bitcoin 1,5 milijardi dolara, te da će se tom kriptovalutom moći kupovati njihovi automobili. No, to je samo jedan u nizu pozitivnih događaja koji kriptovalute guraju prema mainstreamu.

 

Nikola Škorić, direktor Electrocoina i vjerojatno jedan od najboljih poznavatelja kriptovaluta u Hrvatskoj smatra da je najveća vijest 2020. bio ulazak mirovinskih fondova, velikih banaka s Wall Streeta i drugih institucionalnih ulagača u svijet kriptovaluta. “Riječ je o najkonzervativnijim ulagačima pa je njihovo ulaganje u kriptovalute poslalo snažan signal svima ostalima da su kriptovalute postale mainstream. To je pokrenulo dosad neviđeni rast cijene bitcoina, uz perspektivu daljnjeg rasta. JP Morgan predviđa da bi bitcoin mogao dosegnuti cijenu od 146 tisuća dolara”, kazao je za portal Telegram.hr.

Iz kategorije: Vijesti