Datum objave: 23. Veljača 2021

STRATEŠKA INVESTICIJA / Premijer Plenković i suradnici posjetili Impol - TLM u kojem se provodi jedna od najvećih investicija u privatnom sektoru u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt „Rekonstrukcija  postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova" predstavili su danas članovi uprave Impol grupe i šibenskog Impol - TLM - a premijeru  Andreju Plenkoviću, ministru gospodarstva  Tomislavu Ćorić, ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici te ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak koji su posjetili tu tvrtku za današnjeg boravka u Šibeniku. To je trenutno  jedna od najvećih, ako ne i najveća, investicija u privatnom sektoru u Hrvatskoj, a uvrštena je  u strateške  projekte Hrvatske. Na, za javnost zatvorenom sastanku, bilo je riječi o tom projektu, ali i poslovanju šibenskog Impol - TLM -a, tvrtke koja nakon preuzimanja bivšeg TLM -a uspješno razvija aluminijsku industriju u Šibeniku i cijeloj Hrvatskoj. koja je  što je ovog trenutka najveća investicija u privatnom sektoru u Hrvatskoj. 

Projekt izgradnje nove ljevaonice u Šibeniku u koji Impol grupa ulaže 80 milijuna eura  provest će se u četiri faze. Prva faza obuhvaća talioničko-ljevačku liniju, skladište ulazne sirovine, dio hale ljevaonice, rezervoar sistema hlađenja s vodenim tornjevima, aneks s uredima, garderobama i radionicama,  uređaje za pročišćavanje  otpadnih dimnih  plinova i otpadne tehnološke vode, parkirališta i novi ulaz s vagom. U  daljnjoj fazi postavit će novu talioničko-ljevačku liniju. Na infrastrukturnoj razini nadogradit će ljevaonicu i skladište sirovina kao i uređaje za otpadne dimne plinove i otpadnu tehnološku vodu.

"Ovaj naš projekt je na listi strateških projekata Hrvatske i to dovoljno govori o njegovoj važnosti. Cijela Europska unija  unija priča o reciklaži na kojoj inzistiraju i svi naši kupci, a ova investicija u Ljevaonicu će nam to omogućiti", kazao nam je nakon sastanka s predstavnicima hrvatske vlade Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impol Grupe.

Vrlo je važna ekološka komponenta tog projekta  i postavljanje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Po riječima Bojana Kropf, predsjednika uprave tvrtke Impol - TLM, u tome će koristiti  BAT tehnologiju koja je trenutno najsavršenija.

Nakon  sastanka predstavnici hrvatske vlade i njihovi domaćini obišli su i pogon Valjaonica u kojem su premijera upoznali sa Salico linijom  za izradu proizvoda za automobilsku industriju koji su pustili pogon u svibnju 2019. godine i u nju uložili  6,5 milijuna eura.

 

FOTO: Igor Bergam

Iz kategorije: Vijesti