Datum objave: 01. Ožujak 2021

VANDALIZAM / Kome nakon 80 godina smeta žrtva Rade Končara i drugova da ruše njegov stari spomenik na Raskrižju!

Diana Ferić
Diana Ferić

Srušen je u noći sa subote na nedjelju stari kameni spomenik Radi Končaru koji se nalazio između Ražina i groblja Kvanj, na starom groblju Raskrižje. Riječ je o kamenim blokovima na kojima je bilo uklesano ime Rade Končara i citat koji se njemu pripisuje: "Milosti ne tražimo, niti bi vam je dali", a navodno ga je uzviknuo prije neko što su ga  okupatori streljali na Šubićevcu. Na tom su groblju pokopani svi šibenski veslači koji su poginuli kao antifašisti i majka Rade Končara. Njegovo rušenje dokumentirali su članovi grupe Antifa.

To je jedna od prvih spomenika NOB-a koji je podignut u Šibeniku nakon 2. svjetskog rata. Kod njega su se održavale komemoracije za Radu Končara i uz njega streljane aniifašiste prije nego što je izgrađen veliki spomenik na Šubićevcu.

Rade KOnčar je prije svega bio antifašist i revolucionar, sekretar Komunističke partije Hrvatske, organizator partizanskih odreda u Hrvatskoj 1941. godine i prvi narodni heroj Jugoslavije. Nakon što su ga u 31. godini života pogubili talijanski okupatori ubrzo je postao jedan od simbola partizanskog pokreta i potom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije što očito nekima i danas više od 80 godina smeta.

FOTO: Antifa

Iz kategorije: Vijesti