Datum objave: 04. Ožujak 2021

ORNELA ŠUPE, KANDIDATKINJA ZA "ŠIBENSKU GRANDECU 2021."/ Poduzetnica i aktivistica, žena velikog srca koje je pokazala i u koronakrizi te nakon potresa na Baniji

Diana Ferić
Diana Ferić

Ornela Šupe najprije je u Šibeniku, ali i u cijeloj Hrvatskoj bila poznata po tome kako je hrabro, prije sedam godina, uplovila u poduzetničke vode bez ikakvog kapitala, uzevši kredit za samozapošljavanje kojim je pokrenula servis za čišćenje Bubamara. Najprije je po narudžbi prala i čistila prostore ona sama, potom s nekoliko žena da bi danas imala tridesetak stalnih zaposlenica, a u sezoni skoro još toliko. Onda je sa suprugom registrirala taksi službu i postala prva žena taksist u Dalmaciji. Danas je uspješna poslova žena koja svoj posao razvija i u koronakrizi, predsjednica je podružnice Hrvatske udruge poslovnih žena Šibensko - kninske županije koja ima odnedavno svoju samostalnost, a u Hrvatskoj obrtničkoj komori ima niz funkcija. Uz sve to velika je humanitarka koja je to potvrdila i u vrijeme lockdowna i nakon razornog potresa na Baniji što joj je sve priskrbilo kandidaturu za ovogodišnje priznanje "Šibenska grandeca".

Čim se pojavila koronakriza i osjetio se nedostatak zaštitnih maski sa svojim je zaposlenicama i kolegicama organizira njihovo šivanje i podijelila ih brojnim ustanovama, u prvom redu šibenskom Cvjetnom domu.

Skupljala je tkanine, tražila laštik kojeg nije bilo nigdje, organizirala druge žene da šivaju maske, i onda ih poklanjala svima kojima su bile potrebne. Lani je s dvojicom kolega osnovala tvrtku UV Ready koja prodaje moderne UV - C svjetiljke i uređaje za dezinfekciju prostora, a donirali su ih šibenskoj bolnici i Cvjetnom domu. Nije ostala mirna niti nakon katastrofalnom potresa na Baniji. Svoje veliko srce pokazala je u dva navrata - najprije je sudjelovala u kupnji i opremanju kontejnera za jednu stradalničku obitelj u konvoju koji je krenuo iz Šibenika, a kasnije je sa svojim kolegicama iz dalmatinskih podružnica Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug" prikupila novac, kupile su dvije kamp kućice i odvezla ih dvama obiteljima na Baniju., jednoj u Glinu drugoj u Petkovac.

"Gledala sam emisiju "Provjereno" i u reportaži novinara Ivana Ćorkala vidjela sam kako jedna mlada žena sa svojom bebom, starom četiri ili pet dana, dakle tek rođenom, spava u automobilu! Kad sam to vidjela, više nisam mogla spavati! Zamisli ti užasa, u svemu ovom, u ledu, potresu, koroni, zimi, ti s malim, tek rođenim djetetom, nemaš gdje. A oko nje još dvije familije, s malom djecom, njih šest zajedno, griju se oko vatre, vani, ispred kuća, u fuštama, jer im je kuća uništena u potresu, imala je najprije žutu, pa onda crvenu etiketu – za rušenje, nepopravljiva. Krenula sam u akciju. Moje "kružice" iz Splita na čelu s predsjednicom Dragicom Jerkov su se već bile angažirale, skupile novce, našle kod koga kupiti kućice i složile se da je ova obitelj u Glini pravi izbor. Donacijom su se uključile i Dubrovčanke, i moje Šibenčanke, a kako je krovna udruga "Krug" pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, dobile smo donaciju i od njih pa je kupljena i druga kućica koja je otišla starijem bračnom paru u Petkovce", priča Ornela i ponovno joj, kao i tog dana kada su odvezle pomoć i obradovale te dvije obitelji naviru suze na oči jer ne želi skrivati svoju emotivnost i ljubav prema ljudima i želju da im pomogne što je u životu pokreće.

"Netko ima neki hobi, netko se bavi tjelovježbom, netko svira, a meni je najdraže kada mogu nekome pomoći, nekoga usrećiti. To me ispunjava i čini sretnom", kaže ta agilna žena koja se uspješno nosi s poduzetničkim i poslovnim izazovima, ali taj svijet biznisa je nije osakatio u emocionalnom pogledu i u njemu nije izgubila humanost i suosjećanje koje je valjda i nasljedno jer njezina je majka Ana Paić prije dvije godine ponijela titulu "Šibenske grandece" koja nesebično, volonterski daje sebi drugima - bolesnoj djeci, starcima, bolesnicima , ali i svima drugima kojima je potrebna bilo kakva pomoć.

Ornela kaže da se ni danas nakon što je uhodala svoj posao i pokrenula novi ne libi, ako je i kada je to potrebno ali i to što se ne libi "zasukati rukave" ili kleknuti na pod i čistiti sa svojim zaposlenicama

Po struci je diplomirana inženjerka prometa, a od prvog dana je "sam svoj majstor". Najprije su suprug i ona imali videoteku, 22. u Šibeniku, ali su, dok je trajalo, bili uspješni. Potom je, kada je rodila dvije curice, radost druženja sa svojom djecom proširila i na druge pa je otvorila igraonicu, ali ubrzo je uvidjela da su troškovi veći od prihoda i morala je odustati. U jednom trenutku, kada je financijski dotakla dno, odlučila je osnovati servisa za čišćenje "Bubamara" i to koristeći poticaj od 26 000 kuna za samozapošljavanje. Krenula je u posao najprije sama, s jednom krpom i kantom, čisteći tuđe stanove, a onda je vrlo brzo zaposlila dvije radnica, također uz poticaje i one su do danas ostale uz nju. Danas ima tridesetak stalnih radnika, a preko sezone još toliko sezonaca i najmodernije strojeve za čišćenje. Održavaju sve važnije javne zgrade i prostore u Šibeniku, ali i, primjerice, 200 mobilnih kućica u kampu Solaris i za to što naprave dobivaju same desetke. U vrijeme kada su mnogi poslovi zamrli ona je proširila posao i postala suvlasnica tvrtke UV Ready.

Iz kategorije: Vijesti