Datum objave: 14. Ožujak 2021

PROMJENA VREMENA / Slijedi nam olujna bura i zahladnjenje, na planina, sli i u nizinama moguć je i snijeg

Diana Ferić
Diana Ferić

Popodne se očekuje jače naoblačenje s kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku.

Sredinom dana, naime, sa sjeverozapada se očekuje postupno jače naoblačenje s čestom kišom, lokalnom i obilnom, koja će uz pad temperature u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg.

Snijega može biti i ponegdje u nizinama na zapadu zemlje te uz obalu sjevernog Jadrana, nošenog burom, prenosi Index.hr.

Puhat će umjeren i mjestimice jak jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, a sredinom dana će na kopnu okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, dok će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka bura s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura zraka će većinom iznositi od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, popodne u sjevernim predjelima hladnije.

Narančasto upozorenje za Velebitski kanal

Danas u Velebitskom kanalu puše jako jugo u okretanju na jaku i vrlo jaku buru. Najjači udari vjetra: 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu Meteoalarma narančasto upozorenje danas zbog bure za Velebitski kanal.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju.

Sutra jaka bura duž obale

Narančasto upozorenje objavljeno je za sutra za Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal i Dalmaciju. Sutra se na području Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i u Dalmaciji očekuju jaka i vrlo jaka bura, na otvorenom moru i olujni sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najjači udari vjetra: 35-55 čvorova (65-100 km/h).

U novome tjednu sunčanije, ali i hladnije

U nastavku tjedna nas očekuje zahlađenje. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura.

"Početkom novoga tjedna bit će hladnije, na kopnu ujutro uz opet većinom temperaturu ispod 0 °C i mraz, a osjećaj hladnoće pojačavat će često umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Iako će biti sunčanije nego u nedjelju, posvuda neće biti i suho. Uz prolazna naoblačenja u mnogim će mjestima povremeno padati kiša, a ponegdje su mogući i kratkotrajni pljuskovi snijega.

Na Jadranu stabilnije i uglavnom suho, pa i prevladavajuće sunčano, uz umjerenu, prolazno i jaku buru i tramontanu. Bit će hladnije nego tijekom vikenda, uz mogućnost za jutarnji minus i ponegdje blizu mora", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Iz kategorije: Vijesti