Datum objave: 23. Ožujak 2021

TO SE ZOVE TRANSPARENTNOST / Od danas možete u svakom trenutku vidjeti kako se i na što troši novac iz proračuna Općine Primošten, do posljednje kune

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Općina Primošten pridružuje se malobrojnim gradovima i općinama u Hrvatskoj koji su
napravili veliki iskorak u borbi protiv korupcije, nepotizma, neefikasne javne potrošnje i
namještenih javnih natječaja i njezin proračun postaje potpuno transparentan. Od danas javnost  ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna Primoštena kroz jednostavnu online aplikaciju. 
 
"To podrazumijeva javni pristup podacima kome je, kada, koliko i zašto isplaćen neki iznos, bilo da se radi o pravnim bilo o fizičkim osobama, uključujući i zaposlene u lokalnoj upravi. Aplikacija prikazuje svaki račun, od malih troškova reprezentacije (poput ručkova i putnih naloga), do velikih troškova javnih nabava i građevinskih radova. Primošten ovime postaje jedan od uspješnih primjera potpune transparentnosti ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu Europe, a sve u cilju podizanja kvalitete rada općinske uprave i jačanja povjerenja građana, čime bi se potaknula kvalitetnija suradnja građana i lokalne vlasti", objašnjava Stipe Petrina, načelnik te općine. 
 
Više od 90 posto  građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Ovakvo poražavajuće uvjerenje javnosti predstavlja jedan od gorućih društvenih problema koji nanosi štetu lokalnoj zajednici. Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice na rješavanju nagomilanih društvenih i ekonomskih problema.Zog svega toga ovakva transparentnost primoštenskog proračuna je iznimno važna. 
 
"Općina Primošten ovime ostvaruje nekoliko ciljeva: dostiže razinu transparentnosti kakva postoji u razvijenim demokracijama i bogatim zemljama, podiže povjerenje svojih građana u rad lokalne vlasti, te potiče građane na aktivniju suradnju s općinskom upravom u rješavanju problema lokalne zajednice, sprječava mogućnosti stranačkog kadroviranja, nepotizma i zapošljavanja u općinskoj upravi, sprječava dodjeljivanje poslova, donacije i drugih isplata iz proračuna po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti za zaposlenicima u općinskoj upravili ili političarima na vlasti i onemogućava neprimjereno trošenje proračunskih sredstava  primjerice na ručkove, skupe automobile, namještaj, reprezentaciju", ističe Petrina.
 
To će biti i tema tribine koja će biti održana u Gradskoj vijećnici u Šibeniku u četvrtak, 25. ožujka u 11 sati,a gost je dr. sc. Vuk Vuković. 
 
Iz kategorije: Vijesti