Datum objave: 31. Ožujak 2021

NOVE ZABRANE / U Šibensko - kninskoj županiji od ponoći će biti na snazi pooštrene epidemiološke mjere, evo i koje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je danas za Šibensko - kninsku i Splitsko - dalmatinsku županiju pooštrene epidemiološke mjere na prijedlog županijskih stožera.

Obavezno je korištenje maski na otvorenom gdje je veći protok ljudi. To su tržnice, vjerski objekti... Zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati. Ograničava se rad ugostiteljskim objektima do 20 sati. Radno vrijeme casina je do 20 sati. Obustavlja se rad dječjih igraonica. Škole stranih jezika mogu raditi samo online", kaže.

Mjere stupaju na snagu u ponoć. Traju do 15. travnja.

"Ništa od ovih odluka nije uklesano u kamen. Pratit ćemo situaciju idućih dana. Ako ovaj ritam povećanja bude takav da će iziskivati nove prijedloge, takve nove mjere će biti donesene. Ono što je činjenica, danas imamo jedan ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se i kod nas može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas. Ovo u struci zovu treći val. Vidjeli smo kako je to naglo išlo u susjedstvu, vidimo da je stanje zabrinjavajuće i u Sloveniji. Vidimo jedan trend koji nije dobar u cijeloj Europi", kazao je Davor Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera.

Uvodi se zabrana treninga u zatvorenim prostorima, osim za prvi i drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše, ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima te se privremeno zabranjuje i ograničava prelazak preko hrvatske granice.

Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, a moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju, uključujući i rusko i kinesko cjepivo, ili s potvrdom o preboljenju bolesti koja će vrijediti 180 dana, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Prelazak granice uređen je zbog turizma, a izuzetak su digitalni nomadi i djeca. "S obzirom na restriktivne mjere u susjednim zemljama, ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku", kazao je Božinović. 

"Strože mjere uvodimo dobrim dijelom na prijedlog županijskih stožera, što se pokazalo kao dobar pristup jer je vidljivo da su stožeri po županijama puno aktivniji i fokusirani na stanje na svom području nego ranije", istaknuo je Božinović.

Iz kategorije: Vijesti