Datum objave: 08. Travanj 2021

VEČERAS U 20,55 NA HTV3 / Premijera dugometražnog dokumentarnog filma o slavnoj i još uvijek popularnoj grupi "Mi", legendarnim šibenskim Miovcima

Diana Ferić
Diana Ferić

Dokumentarni film o slavnim, nezaboravnim i još uvijek popularnim šibenskim Miovcima, nakon uspješne verzije u dvije epizode, večeras će u 20,55 sati na HTV3 biti prvi puta prikazan kao dugometražni dokumentarni film. Fil je snimljen u sklopu dokumentarnog serijala "Priče s končom iz borše Stanka Ferića" kojeg režira Ivo Kuzmanić, a uređuje dr. Aleksej Pavlovsky. Film o grupi "Mi" šesti je od deset filmova koje Programski odjel Kultura HTV-a -emisije pučke i predajne kultura snima prema pričama novinara Stanka Ferića. Riječ je o filmovima "Šibenska luganiga", "Šibenski trubaduri" (dvije epizode), "Oda janjetini", "Kulen, kulenica, divenica" i "Od Jadnika do Polarisa". Nedavno je prikazan sedmi film "Zagora glasno zove nas", a u fazi montaže su još dva filma. Jedan govori o šibenskoj maraštini, vinu koje je bilo slavljeno kao najbolje u Europi, a onda je gotovo netragom nestalo, te o naselju Kornati, a u pripremi je još jedan dokumentarni film koji će biti snimljen do kraja ove godine.
Prema novinarskim istraživanjima Stanka Ferića, nakon filmova o rock bendovima "Polaris" i "Mi", u Osijeku je snimljen dokumentarni film o legendarnom bendu "Dinamiti" kojeg je nakon Kiće Slabinca predvodio, Dalmatinac, Zagoranin iz Siverića, Dado Topić.
Dokumentarni film o grupi "Mi" HTV prikazuje večeras na 3. programu u udarnom terminu, a u službenoj press najavi opisan je ovako:  
Naslov:  Priče s končom iz borše Stanka Ferića: Grupa Mi (integralna verzija)
Emitiranje:  četvrtak, 8 travnja, 20.55 h, HTV3Hit grupe Mi, Bam-bam-baba-lu-bam, i danas se može čuti na valovima radio postaja, iako je nastao još 1970. godine. Međutim, priča o strelovitom usponu tog, diljem Hrvatske i tadašnje Jugoslavije nevjerojatno popularnog rock, soul i jazz-rock sastava počinje još u prvoj polovici 1960-ih, kad su njegovi članovi, kao šibenski srednjoškolci, aktivno nastupali u svojim tadašnjim glazbenim sastavima, Magneti i Mjesečari. Ipak, njihova priča nije samo šibenska, već postaje i zagrebačka,  kada u taj grad, koji će im poslužiti kao odskočna daska za daljnje uspjehe, dolaze na studije. Priča je to i o duhu tog vremena – kako se živjelo, odijevalo, zabavljalo – iz perspektive tadašnjih mladih ljudi, svjedoka vremena i njegovih netom pristiglih mijena, koje su ti njihovi mladi nositelji bezrezervno upijali i uživali u njima. Vidjet ćemo i kako su se Miovci snalazili s rastom svoje popularnosti - primjerice, kad je riječ o obožavateljicama – gdje su sve putovali i nastupali, što su imali na repertoaru i kako su ga izvodili, a sve u kontekstu vremena u kojem su živjeli. Vidjet ćemo i kako su se na koncu, 1971. godine, razišli, kad su, na kraju studija, morali odlučiti u kojem će pravcu usmjeriti svoj daljnji život. Međutim, ispostavit će se i da taj njihov glazbeni kraj ipak nije nužno značio i završetak...

Redatelj: IVO KUZMANIĆ
Scenaristi: STANKO FERIĆ, IVO KUZMANIĆ, ALEKSEJ PAVLOVSKY
Istraživač i narator: STANKO FERIĆ
Direktor fotografije: DUŠAN VUGRINEC
Montažer: FILIP KARABELJ
Snimatelj: IVAN BREZOVEC
Autor originalne glazbe: ALAN BJELINSKI
Snimatelj zvuka: BORNA CVITANOVIĆ,
Ekipa HRT centra Šibenik: SINIŠA MARTINOVIĆ, snimatelj i BORIS ZELIĆ, snimatelj zvuka
Tonska obrada: KREŠIMIR ŠUŠLJEK
Rasvjeta: KRISTIJAN GOLUB
Kolorist: BOGDAN TANKOSIĆ
Tajnica režije: ŽAKLINA KOMLJEN

Producentica: SANJA IVANČIN
Urednik: ALEKSEJ PAVLOVSKY
Trajanje: 52,13 min.
Proizvodnja: HRT 2021.

Iz kategorije: Vijesti