Datum objave: 10. Travanj 2021

Norvežani odali priznanje šibenskim i pulskim brodograditeljima: Napravili su fantastičan posao. Njihovi brodovi prošli su najteži test.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sretno je, bez žrtava i težih posljedica okončana drama u Sjevernom moru do koje je došlo kada je po olujnom nevremenu zbog pomicanja tereta posada morala napustiti teretni brod "Eemslift Hendrike" koji je prevozio brodove izgrađene u Šibeniku i Puli za norveške naručitelje. Nakon što je posada evakuiranja s "Eemslift Hendrike", brod je bio prepušten sudbini i ostavljen na milost i nemilost mora i oluje. Na njemu su ostali i brodovi izgrađeni u Hrvatskoj, no u jednom trenutku valovi su s palube odnijeli brod AQS Tor izgrađen u Puli pa je "Eemslift Hendrike" dobio na stabilnosti te se nije prevrnuo ni potonuo. Naprotiv ostao je plutati, a na njemu su neoštećeni ostali brodovi izgrađeni u Iskra brodogradilištu Šibenik. To je već samo po sebi bilo čudo, no tu nije bio kraj sretnog završetka te pomorske drame. Norveška obalna straža ubrzo je pronašla i brod izgrađen u pulskom "Tehnomontu" koji je pao s palube u more. Ni on nije potonuo. Štoviše prošao je bez većih oštećenja. Vidjevši sve to  Norvežani su odali priznanje hrvatskim brodograditeljima:

Napravili su fantastičan posao. Njihovi brodovi prošli su najteži test.

Pulski brod AQS Tor u luku Florø po valovima visokim i do 6 metara dovukao je tegljač "Stadt Sløvåg" – AQS Tor je – izvijestila je Norveška obalna uprava – začuđujuće dobro prošao s obzirom što je sve proživio. Na njemu nema većih oštećenja osim ulegnuća koje je nastalo kada je pri klzanju s palube "Eemslift Hendrika" udario u dizalicu.
Budući skiper AQS Tor-a, Svenn Magnus Steffensen komentirao je prilikom prvog pregleda plovila: – Izgleda iznenađujuće dobro s obzirom na to što je prošao taj simpatični zeleni brod. Nešto morske vode ušlo je u hidrauličku komoru, ali ne više od 8-10 centimetara. Kad sam vidio da ga nema na teretnom brodu bio sam siguran da je AQS Tor potonuo, a kada sam ga na video snimkama Obalne uprave ugledao kako pluta, nisam vjerovao svojim očima. Bio je izložen velikim naporima i nevjerojatnim silama kada je 'lansiran' s palube n"Eemslift Hendrika". Bio je ekstreman ispit njegove konstrukcije i gradnje. S obzirom na ograničenu štetu koju je pretrpio i dobru plovidbenost koju je pokazao tijekom nekontroliranog plutanja i tegljenja, uvjeren sam da smo dobili robusno plovilo koje nam dobro služiti.

Posebne pohvale i priznanja dobili su kapetana Romana Antonsa i posada  tegljača "Stadt Sløvåg" za  uspješnu akciju spašavanja AQS Tora.

Izvor AQS
Foto: Norveška obalna uprava

Video

Iz kategorije: Vijesti