Datum objave: 12. Travanj 2021

PETAR BARANOVIĆ, kandidat za gradonačelnika Šibenika: Najviše sam od svih kandidata proveo u realnom sektoru, svi su ostali od početka karijere proračunski konzumenti

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Zajednički kandidat HNS-a i Narodne stranke Reformisti za gradonačelnika Grada Šibenika Petar Baranović, i kandidat za njegovog zamjenika Ivan Petković, po profesiji broker  predstavili su danas svoju kandidaturu  u zapuštenoj ulici koja prolazi pokraj nekadašnjeg kina Šibenik i srušene  crkvice svetog Julijana  želeći tako, kako je kazao Baranović, zorno pokazati nebrigu za izgled dijela povijesne jezgre kojim u sezoni prođu tisuće  turista.  Istaknuo je kako je njihova koalicija drukčija i u odnosu na aktualnu gradsku jer  u šibenskoj politici " ostavljala isključivo pozitivne tragove".
 
"To su ljudi bez afera i bez repova, koji imaju ambicije u šibenskoj politici promicati kvalitete, odgovornost, racionalnost i da radi bitno drukčije od ostalih aktera šibenske političke scene, uključujući aktualnog gradonačelnika.Ova prostor svjedoči o stvarnom stanju u kojem je grad Šibenik, svjedoči o izostanku prioriteta u upravljanju i vođenju grada, ovo je lokalitet kojim prolaze ljeti u sezoni tisuće turista, svega desetak metara ispod prozora jednog od najluksuznijih hotela na jadranskoj obali. Mi razmišljamo bitno drukčije", ustvrdio je Baranović.
 
Prvi je u odnosu na sva predstavljanja kandidata za predstojeće izbore progovorio i starijim ljudima koje najčešće zovemo ljudima treće životne dobi.
"Prioriteti ove koalicije su socijalne politike, briga o najmlađima i briga o najstarijima. Kad govorim o najstarijima, želimo ispraviti  civilizacijsku sramotu koja tišti ovaj grad, a to je troznamenkasta lista čekanja za Cvjetni dom. Ništa ne sprječava grad da bude osnivač još jednog doma za starije i bolesne i da tim generacijama omogući dostojno, humano i primjereno starenje. To je jedan od naših projektnih prioriteta - istaknuo je dodavši da se uz pomoć EU fondova može ići na izgradnju centra za dnevni boravak starijih osoba i umirovljenika. Druga  "civilizacijska sramota" odnosi na najmlađe, jer sva djeca osnovnih škola grada Šibenika nemaju jednake uvjete školovanja. Škole u Brodarici, Ražinama i Vrpolju ne odgovaraju pedagoškim standardima. Posebno apostrofiram faktor sigurnosti u školi Vrpolje u kojoj djeca pohađaju nastavu sjedeći na gredama iz doba kralja Aleksandra Karađorđevića. Odlazeći 2013. godine iz šibenske gradske uprave na svom stolu sam ostavio dvije lokacijske dozvole za školu u Vrpolju sa sportskom dvoranom i za školu u Ražinama te za proširenje škole na  Brodarici. Osam godina je prošlo, ništa se u tom prioritetnom dijelu političkih obaveza nije napravilo", rekao je Baranović.
Dodao je i kako s eu razvoju gospodarstva žele okrenuti prema malim poduzetnicima, ne samo prema srednjima i velikima.
"Kanimo voditi politiku tako  da u ovim olovnim vremenima svim šibenskim obrtnicima i poduzetnicima koji djeluju na području grada smanjimo troškovnu presiju i da ih oslobodimo u cijelosti, ili u najvećoj mogućoj mjeri od svih davanja prema Gradu, dok god ne izađemo iz ove situacije", ustvrdio je.
 
Kazao je kako će, ako bude izabran povećati studentske stipendije te da će od svoje plaće stipendirati svoje studenata medicine.
 
Na novinarsko pitanje o tomu smatra li da će mu u predstojećoj predizbornoj kampanji biti uteg to što je zaposlen u Hrvatskom vodama zahvaljujući koaliciji HDZ -a i njegovih Reformista na državnoj razini te da se više ne može predstavljati samo ribarom te koliko može istupati zaista nezavisno odgovorio je protupitanje - "A gdje rade drugi kandidati?".
 
Na naše inzistiranje da se osvrne na svoj slučaj kazao je:  "Ja jesam zaposlen kao inženjer u Hrvatskim vodama i jednako tako imam svoj ribarski obrt i ribarski brod koji mi daje neovisnost i suverenost kao čovjeku kao političaru koji nema dlake na jeziku. Nakon trideset godina rada na moru donosio sam odluku da stavim u funkciju svoju fakultetsku naobrazbu jer  je more učinilo svoje i moje zdravlje i moje tijelo ne odgovaraju uvjetima egzistiranja na ribarskom brodu. Nisam napustio ribarski posao, a ne držim da je moralno i profesionalno obnašanje svog posla u bilo kojem momentu hendikep za  bavljenje politikom. Sagledavajući profesionalne profile ostalih kandidata od svih njih imam najviše staža u realnom sektoru i najduže sam radio jedan častan posao ribara. Svi ostali su proračunski konzumenti od početka svojih političkih karijera i nemam nikakav kompleks", kazao je.
Za kandidata zamjenika gradonačelnika Ivana Petkovića kazao je da ga je odbrao upravo zato što je financijski stručnjak koji je nužan nakon što je aktualna vlast zadužila Grad za više od 50 milijuna kuna. 
 
Iz kategorije: Vijesti