Datum objave: 12. Travanj 2021

VJEROVALI ILI NE / Grad plaća više do pola milijuna kuna za šator na sv. Ivanu u kojem će se promovirati turska kultura iz doba osvajanja Šibenika

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ugovor za izradu turskog šatora YURT u okviru projekta „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana“ potpisao je danas gradonačelnik Željko Burić s odabranim ponuditeljem, direktorom tvrtke Jel- Tom d.o.o. iz Zagreba Tomislavom Pokrajčićem. Navedena tvrtka specijalizirana je za izradu šatora kao i proizvodnju tkanina. Turski šator prezentirat će kulturu 17. stoljeća razdoblje u kojem se gradila tvrđava.

Turski šator Yurt je povijesno-interpretativni sadržaj koji prezentira osmansko društvo i kulturu 17. stoljeća, a unutar koje će posjetitelji imati priliku iskusiti tursku kuhinju iz prošlosti i sadašnjosti, kao i kulturnu ponudu- razgledavanje šatora te isprobavanje autentične odjeće i rekvizita iz tog perioda. Samostojeća atrakcija, smjestit će se na predjelu Kliješta, prostor će biti prilagođen za organizaciju kulturno-edukativnih sadržaja, kao što su radionice, kušaonice i razni edukativno-prezentacijski programi.

„Riječ se o  šatoru površine 8x12,5 metara. Interijer će se sastojati od dvije cjeline, jedna će biti  prostor za posjetitelje, a jedna za servis, odnosno kuhinja koja će služiti za pripremanje hrane i pića. Prostor za posjetitelje bit će uređen s jastucima za sjedenje i niskim stolovima  te dekorativno oslikanim stupovima, a na  prostoru ispred ulaza nalazit će se otvorena terasa površine 100m² koja će također biti uređena s niskim okruglim stolovima i jastucima za sjedenje. Prostor šatora bit će u potpunosti opremljen svom potrebnom tehničkom, elektro i kuhinjskom opremom kao i sanitarnim instalacijama. Sva ugostiteljska oprema poput dekorativnih servisa za čaj i keramičkih tanjura i posuda bit će u tursko-osmanskom stilu kako bi posjetiteljima dodatno približili autentičnost života iz 17. st. Ključna postavka šatora je modularnost i mogućnost funkcionalne montaže i demontaže budući da nije predviđeno da šator bude fiksiran i u funkciji kroz cijelu godinu.“, istaknula je Maja Čeko iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Vrijednost danas potpisanog ugovora iznosi 591.000,00 bez PDV-a kn. 

Iz kategorije: Vijesti