Datum objave: 13. Travanj 2021

VJERUJETE LI IM? Gradska vlast danas promijenila priču o turskom šatoru demantirajući samu sebe

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradska vlast ipak se, prema novom, današnjem  priopćenju  o turskom šatoru YURT - u na tvrđavi svetog Ivana koje je stiglo nakon  negativnih reakcija u javnosti,  izgleda posula pepelom i demantirala samo sebe iako to ni u snu neće priznati.   

O tom spornom sadržaju na povijesnoj šibenskoj tvrđavi na kojoj je obranjen Šibenik od Osmanlija  jučer su, nakon što su potpisali Ugovor o izradi tog šatora vrijednog čak oko 600 000 kuna  nadahnuto napisali:

"Turski šator Yurt je povijesno-interpretativni sadržaj koji prezentira osmansko društvo i kulturu 17. stoljeća, a unutar koje će posjetitelji imati priliku iskusiti tursku kuhinju iz prošlosti i sadašnjosti, kao i kulturnu ponudu- razgledavanje šatora te isprobavanje autentične odjeće i rekvizita iz tog perioda. Samostojeća atrakcija, smjestit će se na predjelu Kliješta, prostor će biti prilagođen za organizaciju kulturno-edukativnih sadržaja, kao što su radionice, kušaonice i razni edukativno-prezentacijski programi.Radi se o  šatoru površine 8x12,5 metara. Interijer će se sastojati od dvije cjeline, jedna će biti  prostor za posjetitelje, a jedna za servis, odnosno kuhinja koja će služiti za pripremanje hrane i pića. Prostor za posjetitelje bit će uređen s jastucima za sjedenje i niskim stolovima  te dekorativno oslikanim stupovima, a na  prostoru ispred ulaza nalazit će se otvorena terasa površine 100m² koja će također biti uređena s niskim okruglim stolovima i jastucima za sjedenje. Prostor šatora bit će u potpunosti opremljen svom potrebnom tehničkom, elektro i kuhinjskom opremom kao i sanitarnim instalacijama. Sva ugostiteljska oprema poput dekorativnih servisa za čaj i keramičkih tanjura i posuda bit će u tursko-osmanskom stilu kako bi posjetiteljima dodatno približili autentičnost života iz 17. st. Ključna postavka šatora je modularnost i mogućnost funkcionalne montaže i demontaže budući da nije predviđeno da šator bude fiksiran i u funkciji kroz cijelu godinu.“

Gradonačelnik Željko Burić je priopćio kako je to nova turistička atrakcija Šibenika.

Danas je priča drukčija, ili djelomično drukčija jer se u njoj, zamislite, spominju i hrabre Šibenčanke i Šibenčani koji su obranili Grad o kojima jučer nije bilo ni riječ.

"Ideja izrade šatora nipošto nije veličanje Osmanskog carstva ili davanje na važnosti kulturi koja je imala za cilj osvajanje Šibenika. Svi sadržaji tvrđave zamišljeni su kao povijesna interpretacija događaja iz prošlosti grada Šibenika, osobito 17. stoljeća, odnosno naglašavanje herojstva, snage, povezanosti i zajedništva koje su Šibenčani pokazali gradnjom utvrde sv. Ivana. Projektom je obuhvaćen povijesni presjek kako osmanske, tako i venecijanske kulture, a koja će biti demonstrirana kroz inovativni vizualni gastro koncept Obsidio. Napominjemo i da šator nije zamišljen kao fiksni sadržaj projekta, već je riječ o prezentacijskom montažnom objektu koji će se podizati po potrebi i povremeno zauzimati stotinjak od ukupno 18.657 m2 površine na tvrđavi. Šator je samo manji dio puno šire povijesne interpretacije’, stoji u priopćenju iz Grada. Izrada šatora financira se sredstvima Europske unije, a ne iz proračuna Grada Šibenika, navode. Glavni i dominantni sadržaj projekta ‘Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana’ je uspostava edukativnog kampusa koji će okupljati mlade istraživače, znanstvenike, studente i arheologe. Bit će opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima. Naše dvije ljepotice – tvrđava sv. Mihovila i tvrđava Barone danas su atrakcije kojima se divi cijeli svijet, a uskoro će im se pridružiti i površinom najveća, tvrđava sv. Ivana".

Demanti nikad nije ni uvjerljiv ni  relevantan.  Pogotovo ne u ovom slučaju jer je jasno da oni koji su radili ovaj projekt i vlast koja ga brani nemaju pojma što rade i što bi u ovom gradu trebalo turistima  prezentirati kao njegovu posebnost. Potvrdili su to i prije dovodeći neke čudne festivale poput Changera, uništavajući pitosporu,  zanemarujući kino Tesla, Peškariju  i da dalje ne nabrajamo ... 

Iz kategorije: Vijesti