Datum objave: 14. Travanj 2021

KRIVI SMO MI SAMI / Ministarstvo kulture za Memorijalnu zbirku Olivera Dragojevića dalo do sada 1,7 milijuna kuna, za Brešanovu spomen sobu samo 100 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić
Vrijedi li spomen na Olivera Dragojevića, najpoznatijeg Velolučanina 17 puta više nego spomen na Ivu Brešana, jednog od najvećih hrvatskih ali i europskih dramatičara 20. stoljeća. To se pitanje nameće nakon spoznaje da je Ministarstvo kulture u posljednje dvije godine izdvojilo 1,7 milijuna kuna za uređenje Memorijalne muzejske zbirke Olivera Dragojevića u  Centru za kulturu Vela Luke koje je počelo prošle godine. Lani su dobili milijun  kuna, a ove godine 700 000 kuna. Za razliku od toga Ministarstvo kulture je za uređenje spomen sobe Ive Brešana dalo samo  100 000 kuna i to iz ovogodišnjeg proračuna. 
Nije krivo ni Ministarstvo kulture, a nisu nam krivi ni spretni Velolučani nego su krivi oni u Šibeniku koji ne znaju osmisliti dobar projekt i izboriti novce za njega. 
O uređenju Memorijalnog centra Ive Brešana govorio se već nekoliko godina. Bio je izrađen i idejni projekt za prostor bivše  Kazališne kavane u Šibeniku. Vinko Brešan je odlučio darovati za taj centar njegove knjige, rukopise namještaj. Ali onda se od toga odustalo jer se navodno nije moglo doći do 800 000 kuna koliko je za taj projekt bilo potrebno. A Velolučani su istodobno došlo do 1,7 milijuna kuna za Memorijalnu zbirku Olivera Dragojevića koji je bio omiljeni i kvalitetni pjevač, ali N Brešan sigurno puno više zadužio hrvatsku pa i europsku kulturu. 
Na kraju se spomen na Brešana sveo na preuređenje foajea HNK u Šibeniku njegovu spomen sobu pa nije niti čudno što je Ministarstvu kulture odobrilo za to samo 100 000 kuna. Tko se malim zadovoljava malo i dobije!
Jednaka je priča i s Arsenom Dedićem. Velolučani su odmah poslije Oliverove smrti krenuli u akciju i osmislili njegovu Memorijalnu zbirku. Mi u Šibeniku to za Arsena nismo niti pomislili učiniti. Mislimo da je dovoljno što će se preuređeno kino Odeon zvati "Kuća umjetnosti Arsen"!
Iz kategorije: Vijesti