Datum objave: 24. Travanj 2021

KNJIŽEVNI NATJEČAJ "KuŠin" / Nikada veći broj priča, prva nagrada pripala šibenskom snimatelju i piscu Anti Storiću

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Rekordan broj kratkih priča do sada, čak 57 pristigao je naovogodišnji, 6. za redom nagradni natječaj KuŠIn koji u povodu Hrvatskog i Međunarodnog dana knjige organizira Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić". Njih 53 su uvovoljile uvjetima natječaja. Prvo mjesto osvojio je Ante Storić iz Šibenika za priču „Ajka“, drugo mjesto Dolores Bujas iz Šibenika za priču „Kutija poznate težine“, a treće mjesto pripalo je Marinu Pelaiću iz Splita za priču „Vječni muk“.

Ante Storić, akademski snimatelj nije nepoznat ljubiteljima lijepe riječi. On je prije dvije godidine na regionalnom natječaju 'Biber' za kratku priču dobio drugu nagradu.

Najbolje radove, odabralo je tročlano povjerenstvo, u sastavu: Živana Podrug, novinarka, Hamida Šarić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, i Omer Rak, književnik.

"Podsjećamo da je natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika anoniman pa su autori svoje priče slali označene šifrom. Veseli nas što naš grad nije inspiracija samo Šibenčanima, a to potvrđuje podatak da su na natječaju sudjelovali autori iz Zagreba, Splita, Dugog Sela, Rijeke, Viškova, Cavtata, Opatije, Knina, Čeminca, Drniša, Vukovara, Vodica, Slavonskog Broda, Varaždina i Zaprešića", kažu članovi Žirija.

Za pobjedničke priče i ove su godine osigurane novčane nagrade into za prvu 3.000 kuna , za drugu 2.000 juna,a za treću 1.000 kuna.

OBRAZLOŽENJE DODJELJENIH NAGRADA:

1.„AJKA“ (šifra: nula)

Izvrsno ispričana tragična priča iz šibenskog supkulturnog miljea o neobičnoj ženi koja živi nesvakidašnjim životom. Već prvom rečenicom, autor u potpunosti zaokuplja pažnju čitatelja i odmah nas uvlači u priču. Nenametljivom naracijom niže epizode iz odnosa glavnih likova prisiljavajući čitatelja da što brže okreće stranice iščekujući završetak za koji znamo da ne može biti kao u bajci, ali se svejedno nadamo, jer su sve naše simpatije na strani nesretne Ajke. U potpunosti vjerujemo autoru te nam se čini kao da smo je i mi mogli poznavati ili barem (budimo iskreni) s nelagodom ispratiti pogledom, onako po šibenski, da smo ju negdje sreli.

2.„KUTIJA POZNATE TEŽINE“ (šifra: Betty Boop)

Sjajno ispričana priča o nestašnu psu, kujici Beti s neodoljivim humornim epizodama, ali i sjetom poslije rastanka. Vlasnica s ljubavlju prepričava sve doživljaje svoje kujice, neugodnosti koje je zbog nje doživjela, ali i kako je zahvaljujući njoj na poseban način upoznala svoj grad. Beti je otišla u legendu, a autorica šetajući gradom pokušava pronaći utjehu… Vidin: lambika vel tajne, dok se vrime gužva priko neba ki lancuni na vitru.

3.„VJEČNI MUK“ (šifra: Žabac Fredo)

Izvrsno napisana priča koja nas temom vraća u 15. st. i veliča ono najljepše u našem gradu, katedralu. Katedrala i njezin graditelj, Juraj Matejev Dalmatinac, dobivaju ulogu promatrača u misterioznoj i tragičnoj priči o bratskoj zavadi. Autor kompozicijski vješto piše priču u priči, pretvarajući i Dalmatinca u zainteresiranog slušatelja koji željno iščekuje čuti što će se dogoditi. Iako je radnja retrospektivna, logično je ulančana i povezana i drži čitatelja u

neizvjesnosti sve do zanimljivog obrata na kraju kada u potpunosti se shvaća značenje naslova „Vječni muk“.“

Čestitamo pobjednicima KuŠIna 2021.: Anti Storiću, Dolores Bujas i Marinu Pelaiću!

Iz kategorije: Vijesti