Datum objave: 27. Travanj 2021

PROJEKT BATIŽELE / Grad Šibenik i EBRD osnivaju tim za provedbu projekta "urbane regeneracije zone bivšeg TEF-a

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima održao je danas radni sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj na čelu s Victoriom Zinchuk, direktoricom ureda EBRD-a u Hrvatskoj o projektu Batižele, priopćili su iz gradske uprave.

Tema sastanka bili su naredni koraci u sklopu Razvojnog projekta Batižele, a nakon što je koncem godine Gradsko vijeće usvojilo Razvojnu strategiju - Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku te Akcijski plan i prioritet provedbe - Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku. Navedene dokumente, podsjetimo, izradila je tvrtka Ove Arup & Partners International Ltd., izabrana na temelju javnog natječaja koji je provela Europska banka za obnovu i razvoj.  Na današnjem sastanku dogovorena je daljnja suradnja s EBRD-om te je odlučeno kako će se formirati tim stručnjaka koji će se baviti isključivo dovođenjem investitora na prostor Batižele. 

„Na Razvojnom projektu Batižele intenzivno radimo svakog dana otkako smo 2013. godine preuzeli odgovornost za upravljanje Šibenikom. U suradnji s Vladom Republike Hrvatske, uspješno smo riješili dugogodišnje imovinsko-pravne odnose i financijske probleme koju su se gomilali na lokaciji bivše tvornice TEF, usvojili Razvojnu strategiju i Akcijski plan projekta Batižele, dokapitalizirali istoimenu tvrtku, održali brojne sastanke i video konferencije, pokrenuli izmjene GUP-a te donijeli niz odluka koje imaju za cilj aktivirati ovaj iznimno vrijedan prostor. Budući da je posrijedi mega investicijski projekt svjesni smo da je pred nama još mnogo posla. U suradnji s EBRD-om nastavit ćemo raditi na najboljim rješenjima kako bi privukli kvalitetne investitore i nekoć „crnu točku“ grada pretvorili u elitni gradski kvart “, kazao je gradonačelnik Željko Burić po završetku sastanka.

Direktorica EBRD-ovog ureda u Hrvatskoj Victoria Zinchuk izrazila je zadovoljstvo suradnjom s Gradom Šibenikom kao i današnjim radnim sastankom.

„Urbana regeneracija područja poput Batižela nije jednostavan zadatak. Zahtjeva vremena, napora, hrabrosti i puno znanja. Sretni što smo danas ovdje jer se projekt kojeg smo započeli nastavlja dalje razvijati i ima svoj razvojni put. Šibenik će definitivno za nas biti prvi grad u kojem će projekt urbane regeneracije započeti u pravom smislu riječi i nadam se da će lokalno stanovništvo imati koristi od ovog prostora. Ovo će biti jedno od prelijepih mjesta na kojem će lokalno stanovništvo uživati i zasigurno će staviti Šibenik na kartu Hrvatske kao jedan od najinovativnijih gradova.“, poručila je Zinchuk.

Na novinarsko pitanje koji je interes Europske banke za obnovu i razvoj u Šibeniku, Zinchuk je odgovorila kako je obnova i razvoj najbliže onome što se ovdje događa u sklopu urbane regeneracije.

„Još jedan razlog zbog čega smo ovdje je misija EBRD-a, a to je da mi ulažemo u promjene u životima. Stoga je za nas važno imati projekte koji su poželjni za ulaganje i u ovom trenutku ukoliko imate „crnu točku“ tada nema projekata niti mogućnosti za ulaganja privatnog ili javnog sektora. Možemo govoriti o potencijalu, no ono što činimo ovdje je pretvaranje potencijala u konkretnu akciju. Želimo stvoriti takve projekte za budućnost Hrvatske i za buduće ulagače. Drugo, kada pitate koji je naš interes, Banka ima dva ključna instrumenta: jedno je davanje zajmova, pri čemu dajemo zajmove javnom i privatnom sektoru, a drugi je instrument savjetovanje. Savjetovanje je možda manje poznato u Hrvatskoj, izuzev savjetovanja u malom i srednjem poduzetništvu koje pružamo sada već više od 20 godina, no ova vrsta savjetovanja koje pružamo i pri čemu održavamo politički dijalog s donositeljima odluka, važnim dionicima iz javnog i privatnog sektora je vrlo važan čimbenik onoga što EBRD radi. Zbog toga smo ovdje i zbog toga pružamo podršku Šibeniku. Ovime ujedno želim potvrditi da ćemo i dalje pružati podršku Šibeniku i nadam se da ćete vidjeti daljnji napredak na ovom projektu, kao i na drugim zanimljivim idejama koje je moguće realizirati u Šibeniku“, zaključila je. 

Iz kategorije: Vijesti