Datum objave: 30. Travanj 2021

KORONASEMAFOR / Šibensko - kninska županije je mežu županijama s najviše oboljelih od COVID 19 infekcije prema broju stanovnika, Istra najbolje stoji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Koliko je koronavirus bio raširen u pojedinim županijama teško je zaključiti temeljem ukupnog broja zabilježenih slučajeva. Logično, u županijama s većim brojem stanovništva ima i više slučajeva. No tek kada se brojka zaraženih stavi u korelaciju s ukupnim brojem stanovništva, otkriva se kako doista stoje županije. Na prvom mjestu s tek 3,3 posto stanovništva koje je bilo ili jest zaraženo koronom je Istarska županija. Najgora je Međimurska županija, u kojoj je nešto više od 11 posto stanovništva bilo ili jest zaraženo. Šibensko - kninska županija također loše stoji nalazi se na začelju ljestvice.

Istarska županija, čija je uspješna borba s koronom već punila mnoge medijske stupce, očekivano je najbolja na našem semaforu. Od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj zaraženo je bilo tek 3,3 posto Istrijana, prenosimo s tportala.

Na drugom i trećem mjestu dvije su kontinentalne županije, Požeško-slavonska s 5,1 posto i Virovitičko-podravska županija s 5,4 posto ukupno z Recimo, županija s najmanjim brojem stanovnika, Ličko-senjska, u kojoj živi nešto manje od 50.000 ljudi, lošije stoji od Grada Zagreba, u kojem živi oko 800.000 stanovnika.araženih u odnosu na broj stanovnika.

Tako je postotak zaraženih od početka epidemije u Ličko-senjskoj županiji 8,1 posto, a u glavnom gradu 7,8 posto. Ta je usporedba još zanimljivija kada uzmemo u obzir gustoću naseljenosti u ove dvije županije. U Zagrebu na kilometru kvadratnom, prema Državnom zavodu za statistiku, živi 1232 stanovnika, a u Ličko-senjskoj županiji nešto više od njih devet.

Zagreb je tako po postotku osoba koje su imale ili imaju koronavirus na sredini ljestvice. U donjem dijelu s većim postotkom su, osim navedene Ličko-senjske županije, Krapinsko-zagorska i Karlovačka s 8,2 posto, Zagrebačka (8,5%), Šibensko-kninska (9,1%), Splitsko-dalmatinska (9,5%) i Primorsko-goranska županija (10,86%). Na začelju su dvije sjeverne županije - Varaždinska s 11,4 posto i Međimurska s 11,8 posto.

Iz kategorije: Vijesti