Datum objave: 30. Travanj 2021

PREDIZBORNA KAMPANJA / Predstavljen "Zekinih 7", izborni program kandidata za gradonačelnika Hrvoja Zekanovića za Grad Šibenik

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zekinih 7, svoj je program na predstojećim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće Grada Šibenika, po svom nadimku, nazvao Hrvoje Zekanović, kandidat Hrvatskih suverenista za gradonačelnika Šibenika. U koaliciji s Hrvatskom konzervativnom strankom, strankom Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku i strankom Neovisni za Hrvatsku izlaze i na izbore za Županijsku, Program je ukratko predstavio danas na konferenciji za novinare u Šibeniku.

"Sugrađani su me najprije upoznali po nadimku, tek kasnije po imenu i prezimenu i da budem bliži Šibenčanima odlučio sam programske smjernice tako nazvati, naveo je Zekanović", kazao je u uvodu  predstavljanja svog programa.

Na prvom mjestu Zekinih 7 jest imperativ da šibenski poduzetnik konačno prodiše, bez čega nema prosperiteta u 21. stoljeću.

-Smatram da Grad Šibenik, a ni Županija, u dovoljnoj mjeri ne stimuliraju poduzetništvo. Ima puno više prostora nego danas da se poduzetnike podupire, naročito u kontekstu korona krize, kazao je Hrvoje Zekanović. Na drugom mjestu je skrb o socijalno najugroženijim stanovnicima, pod egidom 'Nismo vas zaboravili', a riječ je o uvođenju socijalnih kartica za umirovljenike, ovršene, blokirane i nezaposlene sugrađane kojih je sve više i jedva spajaju kraj s krajem. To je golema skupina od gotovo 30 tisuća ljudi na području cijele županije, a socijalna kartica zamišljena je kao instrument koji će tim sugrađanima omogućavati da lakše prežive, s obzirom na skromna, katkad i nikakva primanja.

Briga o turizmu, kao o razvojnoj prilici, izazovu i obvezi putem ulaganja u turističku infrastrukturu, revitalizaciju spomenika kulture i poticajima za tu djelatnost na visokom je trećem mjestu Zekanovićevih smjernica.

U pogledu izgradnje turističke infrastrukture Zekanović je kazao da će HS ovih dana opet prezentirati svoj projekt izgradnje žičara do šibenskih fortifikacija iz prošle izborne kampanje, te navesti još neke koji trebaju postati imperativom razvoja ovdašnjeg turizma.

Zalaganje za transparentno financiranje sporta te izgradnju sportske infrastrukture naznačeno je u 4. točki Zekanovićeva programa pod nazivom 'Šibenik-grad sporta'.

-Neprestano se u Šibeniku hvalimo da smo grad sporta, no raspolažemo s vrlo skromnom sportskom infrastrukturom te ćemo raditi da je znatnije unaprijedimo, kratko je brifirao kanidat za šibenskog gradonačelnika.

Za Suvereniste su djeca, mladi i obitelj temelj budućnosti, i radit će na demografskoj obnovi, za što i lokalna i regionalna samouprava trebaju osigurati znatno više novca, naročito mladim obiteljima. Točka programskih smjernica pod rednim brojem 6 odnosi se na promet i komunalnu infrastrukturu, da Šibenik postane 'gradom po mjeri 21. stoljeća' te naposljetku, posljednja i ne manje važna odrednica Zekanovićeva programa posvećena je prirodi i kulturi kao našem najvećem blagu.

-O tome se ne govori puno, no prirodnu i kulturnu baštinu treba još više vrjednovati. To jest naš brend koji još uvijek nismo brendirali i na tome treba snažno raditi, zaključio je Zekanović predstavljanje 'Zekinih 7'. 

Na predstojeće izbore Hrvatski suverenisti izlaze u velikoj koaliciji četiri stranke u Gradu Šibeniku i u nekoliko jedinica lokalne samouprave u županiji.

-Izlazimo i sa svojom županijskom listom, pri čemu također očekujemo sjajan rezultat, uvjeren je Zekanović. 

Na pitanje kako novcem podmiriti sve što je navedeno u programskim smjernicama, odgovorio je da novca ima dovoljno, i pojasnio:

-Ako se Grad Šibenik za adaptaciju bivšeg kina Odeon može zadužiti nekoliko desetaka milijuna kuna, ako je nadalje u stanju, provodeći neodgovornu politiku, platiti 20 milijuna kuna više uređenje tvrđave sv. Ivana, tada za ovo o čemu sam govorio treba naći novca. Ima ga, ali očito se troši neracionalno, napomenuo je Zekanović. I naveo primjer da je Šibensko-kninska županija ove godine izdvojila svega 950 tisuća kuna ili jedva pola posto od proračuna za programe pomoći gospodarstvenicima. A proračun iznosi 200 milijuna kuna!, prenosimo s portala Šibenski.hr.

Iz kategorije: Vijesti