Datum objave: 04. Svibanj 2021

OVO SIGURNO NISTE ZNALI / Na ulazu u upravnu zgradu šibenske bolnice još stoji zvono iz doba Austro - Ugarske Monarhije koje je u to vrijeme imalo posebnu funkciju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zahvaljujući kronološkom i istraživačkom radu šibenske anesteziologinje dr. Danči Mihovilčević u javnost je dospjela jedna iznimna zanimljivost vezana za šibensku bolnicu za koju je do sada malo tko znao - na stražnjim vratima upravne zgrade bolnice još uvijek se nalazi bolničko zvono iz vremena  Austro-Ugarske Monarhije i Kraljevine SHS koje je u to vrijeme imalo posebnu funkciju.

"Pravo na dolazak i odlazak s posla bolničkom kočijom (karucom) imali su ravnatelj bolnice i liječnici s titulom primarijus. Najprije bi u bolnicu stigli primarijusi, a kada bi karuca s ravnateljem ušla u bolnički krug, pomoćni radnik ili bolničar zvonjavom bi navijestio njegov dolazak. Kočijaš bi zaustavio kočiju sa stražnje strane  Upravne grade gdje bi ravnatelja dočekao dežurni liječnik iz prethodne noći i podnio prijavak o stanju u bolnici", objašnjava Danči Mihovilčević.

 Mnogi i danas prolaze svakodnevno ispod tog zvona, ali ga ne primjećuju niti znaju čemu je služilo. Fotografije tog zvona bile su i na izložbi o 210. godina šibenske bolnice 2018 u Šibeniku, autorica koje je bila Danči Mihovilčević. Zbog zaokupljenosti borbom protiv zaraze koronavirusom i velikog pritiska na bolnicu sada sigurno nije vrijeme za razmičljanje o označavanju i zaštiti tog zvona, ali vjerojatno će se Uprava bolnice kada se situacija smiri i time pozabaviti.

Danči Mihovilčević predana je  i svestrana liječnica, predsjednica Županijske lige za borbu protiv raka i članica Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora, koja besplatno pruža savjete o terapiji i lijekovima oboljelih od malignih bolesti, a  odavno je i kroničarka šibenske bolnice i zdravstvene skrbi. U svom je radu javnosti otkrila niz zanimljivih priča i podataka. Na spomenuto zvono u šibenskoj bolnici upozorio je Darko Gulin, zaposlenik bolnice, isto tako poznati šibenski kroničar.

Iz kategorije: Vijesti