Datum objave: 05. Svibanj 2021

NOVO NORMALNO / Ličinka veliki žuti brašnar prvi je kukac odobren za ljudsku prehranu u Europskoj uniji. Dobar je za burgere, shakeove i kekse.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ličinka veliki žuti brašnar (Tenebrio molitor), prvi je kukac odobren za ljudsku prehranu u Europskoj uniji nakon što su se zemlje članice među kojima je i Hrvatska, da je siguran za jelo i može se smatrati inovativnom hranom koja je sigurna za jelo, objavila je Europska komisija. Europa će početi službeno i legalno početi jesti kukce nakon donošenja zakona kojim će biti omogućena konzumacija jela začinjenih ili obogaćenih dehidriranim ličinkama velikog žutog brašna.

Prema dostupnim iformacijama Veliki Žuti pogodan je za burgere, shakevove i kekese, ali i za mnoga druga jela i napitke. Bogat je proteinima i ima veliku nutritivnu vrijednost.   
Europska komisija priopćila je da Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)  razmatra još 11 zahtjeva za korištenjem kukaca u prehrani.

Odluci o odobravanju velikog žutog brašnara u ljudskoj prehrani prethodila su znanstvena istraživanja koja su potvrdila da je nutritivno vrijedan te sadrži puno proteina i zdravih masti te da ga se može lako uzgajati u supstratima kao što su pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni škrob i krumpirovo brašno. Inače Veliki Žuti nije nikakva vijest u azijskim zemljama gdje je već odavno uobičajen u prehrani.

Iz kategorije: Vijesti