Datum objave: 11. Svibanj 2021

BIOMEDICINSKI EKSPERIMENT NA LJUDIMA / Prvi eksperimenti na ljudima bit će obavljeni u Zagrebu 13. i 15. svibnja, a potom u Šibeniku 4. lipnja?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pilot-projektu, točnije rečeno biomedicinski eksperiment na ljudskim subjektima kako se takav opit službeno zove, s ciljem utvrđivanja učinkovitosti cjepiva i imunološke otpornosti organizma kod osoba koje su cijepljenje protiv visrusa COVID 19, bit će proveden u Zagrebu u četvrtak 13. i subotu 15. svibnja. U tom  eksperimentu koji se provodi kako je službeno obrazloženo u svrhu prikupljanja novih podataka o širenju zaraze među cijepljenima, sudjelovat će osobe koji su već primili obje doze cjepiva.  Tjedan dana nakon domjenka i simulirane svadbe, "zamorci" će biti testirat u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te će se tako doći do spoznaja o učinkovitosti cjepiva o čemu ovisi daljnji slijed epidemioloških mjera što će imati izravan utjecaj na cjelokupni život u Hrvatskoj, posebice na predstojeću turističku sezonu.
Nakon biomedicinskog eksperimenta u Zagrebu gdje se uz suglasnost Nacionalnog stožera CZ, a samim tim i Vlade RH, testiraju domjenak i svadba, trebao bi uslijedi sličan opit s koncertom popularne glazbe. Prema dostupnim podacima domaćin tog koncerta bit će Šibenik. Prema najavama to će biti 4. lipnja na Tvrđavi sv Mihovila gdje će nastupiti bend "Hladno pivo". Šibenskom biomedicinskom koncert prethodit će spektakl Eurovizije u Rotterdamu kojem će biti nazočno 3500 gledatelja. 
U Hrvatskoj se medicinski eksperimentima u Zagrebu prate s velikim zanimanjem, a u medijima se senzacionalistički naglašava da će oni koji u njima budu sudjelovali uživati u besplatnoj hrani i piću, dok se upitni etički aspekti tog opita ne spominju. Naime medicinskim istraživanjima na ljudima regulirana su odredbama Helsinške deklaracije koja nalaže da prioritet u takvim pokusima mora biti dobrobit onih na kojima se pokusi obavljaju, a ne interesi znanosti i društva. Ipak, i u svijetu je i prije aktualnog zagrebačkog eksperimenta i sličnih eksperimenata u drugim zemljama, bilo eksperimenta u kojima dobrobit subjekata istraživačima nije bila na prvome mjestu što je izazvalo polemike i otvorilo brojna pitanja te diljem svijeta pokrenulo razvijaju zakonske regulative i smjernica za istraživače koji eksperimentiraju s ljudskim subjektima.

Iz kategorije: Vijesti