Datum objave: 13. Svibanj 2021

POSMEĐILO MORE NA BRODARICI / Nakon izgradnje crpnih stanica mulj je zagadio more, stručnjaci kažu da nema mjesta za zabrinutost

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Unatoč tome što je na brodaričkoj rivi završena gradnja obje crpne stanice u sklopu sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, upravo na tom dijelu obale gdje su crpne stanice more je puno mulja i odbija svojom smeđom bojom, pogotovo ovih dana kada puše južni vjetar. Počela je sezona kupanja pa ljudi negoduju. Jedna od njih je poznata modna kreatorica Karmen Herceg, poznata po tome da se u moru kupa gotovo i cijelu zimu. More je ovih dana sa svojim 18.50 stupnjeva privlačno za kupanje, ali upravo zbog prljavog mora uz plažu kod Zlatne ribice, gdje je izgrađena jedna od crpnih stanica, Karmen izbjegava kupanje i i dalje pliva u gradskom bazenu.

"Kupala sam se u moru proteklom vikenda, ali sada ne mogu jer je prljavo i puno mulja. Nije mi jasno zašto je to tako jer prije izgradnje ovog sustava to se nije događalo. Primjećujemo i da na ovom potezu u moru nema više ni ribe, priljepaka i alga pa mi se čini da je poremećena i ekološka ravnoteža", kaže ona.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, zadužen za projekt "Aglomeracije" u ime grada smatra da nema razloga za brigu i da je to samo privremena pojava, au to su ga uvjerili i stručnjaci "Vodovoda i odvodnje".

"Pretpostavljam da je tijekom izrade crpne stanica i ispumpavanja mora iz građevinske jame u more otišao i dio mulja, a jugo ga je sada zamiješalo. Mislim da će kad dva tri puta okrene jači vjetar to povući u dubinu. I u Vodovodu su mi to potvrdili,a kao primjer navode da je more zamućeno i na mjestima na kojima nisu izvodili radove", kazao nam je.

Iz kategorije: Vijesti