Sidebar Menu

Datum objave: 13. Svi 2021

TELEGRAM OTKRIO:Gradonačelnik Knina Marko Jelić uzeo dekanicu PBF-a za savjetnicu, a onda je ona njemu i dogradonačelniku dala angažman na tom faksu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Jadranka Frece, o čijem je šopingu luksuzne odjeće, parfema i namještaja službenom karticom Telegram nedavno opsežno pisao, prošle je godine fakultetski Kabinet za ekonomiju pojačala novim pročelnikom, Marijem Ćaćićem. Ugovor o radu s gospodinom Ćaćićem, inače kninskim dogradonačelnikom i aktualnim kandidatom za gradonačelnika Knina, Frece je potpisala početkom listopada 2020.

Osim dogradonačelnika, na PBF-u je ove akademske godine angažiran i aktualni kninski gradonačelnik Marko Jelić, trenutno u izbornoj utrci za šibensko-kninskog župana. Jelić je angažiran kao nositelj dvaju kolegija na poslijediplomskom studiju PBF-a. Izuzev koincidencije da su se kninski gradonačelnik i dogradonačelnik zajedno našli baš na zagrebačkom PBF-u, valja uočiti još jednu. Dekanica PBF-a Frece od početka mandata gradonačelnika Jelića 2017. angažirana je kao njegova savjetnica, piše Telegram.hr.

U toj ulozi, neposredno prije stupanja na dužnost dekanice, 2019. sudjeluje u susretima kninske gradske uprave s rektorom Borasom; sve kulminira Sporazumom o suradnji Grada Knina i Sveučilišta u Zagrebu i, kasnije, dolaskom zastave s kninske tvrđave na zagrebačko sveučilište. Profesorica Frece, dogradonačelnik Ćaćić i gradonačelnik Jelić unisono tvrde da savjetnička pozicija dekanice nema baš nikakve veze s angažmanom kninskih čelnika na PBF-u.

Dekanica nije odlučivala o zaposlenju pa je sve OK

Na Telegramov upit o eventualnom sukobu interesa zbog zaposlenja na instituciji koju vodi njegova gradska savjetnica, Ćaćić smatra da ga ni u kojem slučaju nema. Javio se, ističe, na javni natječaj za višeg predavača PBF-a, tvrdi kako je uz još dvoje prijavljenih samo on zadovoljio propisane uvjete, a ocjenu njegove aplikacije provelo je stručno povjerenstvo u kojem nije sjedila dekanica-savjetnica Frece. Iz toga je, tvrdi Ćaćić, jasno da nema sukoba interesa.

Interesirali smo se, dakako, oko sastava povjerenstva koje je dalo zeleno svjetlo za Ćaćićevo zaposlenje. Tu je Tonći Lazibat, blizak suradnik rektora Borasa i njegov prorektor za financije. Zatim, profesor Darko Tipurić sa zagrebačke Ekonomije, široj javnosti poznat kao bivši dekan tog fakulteta smijenjen 2010. zbog afere index, odnosno zbog otkrića da su studenti Ekonomije u takozvanoj ljetnoj školi u zamjenu za novac mogli položiti ispite koje nisu uspjeli položiti u redovnim rokovima. U povjerenstvu za zaposlenje Ćaćića bio je i Dejan Kružić, profesor splitske Ekonomije. Sve je još potvrdilo i Fakultetsko vijeće PBF-a.

PBF pozvao gradonačelnika da predaje

Konačno, dekanica Frece i dogradonačelnik Ćaćić 1. listopada prošle godine potpisuju ugovor o radu na neodređeno, i to na puno radno vrijeme. Plaća – doznajemo iz imovinske kartice – iznosi 9513,88 kuna neto. S prijavljenim prebivalištem u Kninu, a ugovorenim mjestom rada u Zagrebu, Ćaćić nema pretjeranog problema. U Zagreb, kaže, dolazi samo kada izvodi neposrednu nastavu, a pandemija mu je omogućila da sada sve obaveze na zagrebačkom fakultetu odrađuje iz Knina – na daljinu.

Osim Ćaćića, PBF je angažirao i kninskog gradonačelnika Marka Jelića. Kako kaže dekanica i Jelićeva savjetnica, PBF mu se obratio s prijedlogom da kao nastavnik kninskog Veleučilišta “Marko Marulić”, u statusu vanjskog suradnika izvodi nastavu iz predmeta Marketing i Menadžment na PBF-ovom Poslijediplomskom specijalističkom studiju Upravljanje hranom. Jelić je to prihvatio, pojašnjava dalje Frece, i pristao izvoditi nastavu bez ikakve naknade.

‘Savjetnica je bez naknade, nema sukoba interesa’

No, Jelić do realizacije angažmana u ovoj akademskoj godini nije uspio doći; studij Upravljanje hranom, tvrdi dekanica Frece, nije imao upisanih studenata i uopće se ne izvodi. Gradonačelnik Jelić za Telegram kaže kako su mu s PBF-a ponudili suradnju s obzirom na njegovo “dosadašnje iskustvo u upravljanju javnim i poslovnim sustavima, od kojih su neki usko vezani uz proizvodnju i preradu hrane”. Ističe svoju dugogodišnju uspješnu suradnju s kolegama s PBF-a, posebno s dekanicom Frece.

Njihova je suradnja, navodi, rezultirala i objavljenim stručnim i znanstvenim radovima. “Nikakvog sukoba interesa nije bilo niti će ga biti. Posebice jer je kolegica Frece u Savjetu gradonačelnika sudjelovala bez ikakve naknade”, zaključuje Jelić. Dekanica Frece pitanje o eventualnom sukobu interesa odagnala je, pak, konstatacijom da se Zakon o sprječavanju sukoba interesa ni na koji način ne odnosi na nju, jer kao dekanica i savjetnica gradonačelnika nije dužnosnica. Smatra, u konačnici, da ni na koji način nije u sukobu interesa oko angažiranja Ćaćića i Jelića.

Sporazum, zastava i angažma

No, Frece je svoju savjetničku poziciju sjajno povezala s onom profesorice Sveučilišta u Zagrebu i prije stupanja na dužnost dekanice u listopadu 2019. godine. Još u ožujku 2019., u delegaciji Grada Knina uz Jelića i Ćaćića sudjeluje na sastanku u Zagrebu s rektorom Borasom i njegovim prorektorom Miljenkom Šimpragom, inače vlasnikom tvrtke Eko Janje čiji je suvlasnik Grad Knin.

Razgovaraju tada o “dugoročnoj suradnji” Sveučilišta s Kninom, odnosno o “osnaživanju suradnje u aspektima visokog obrazovanja, istraživanja i tehnoloških rješenja u gospodarski sektor”. Dva mjeseca kasnije, na kninskoj tvrđavi, Sveučilište i Grad Knin potpisuju Sporazum o suradnji, a svemu ponovno prisustvuje savjetnica gradonačelnika Frece.

Rektor Boras u jednoj od kasnijih izjava kazao je kako će, na tragu sporazuma, “nastojati organizirati jedan studij Sveučilišta u Zagrebu u Kninu”, kao i da su se prilikom potpisivanja sporazuma dogovorili “da bi bilo jako dobro” kada bi jednu od zastava s kninske tvrđave mogli izvjesiti na Sveučilište. Rektoru se želja ispunjava u studenom 2019., povodom 350. obljetnice Sveučilišta, a nepunih godinu dana kasnije svoj će angažman na Sveučilištu, na PBF-u, pronaći kninski gradonačelnik i dogradonačelnik.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.