Sidebar Menu

Datum objave: 16. Svi 2021

OTVORENA BIRAČKA MJESTA / Građani danas biraju, općinska i gradska vijeća, županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, evo uputa

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Otvorena su jutros u 7 sati  birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj. Pravo odlučivanja tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti imaju tri milijuna i 660 tisuća birača.

Birat će 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a zasada je sigurno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidirali.

Izbori traju od 7 do 19 sati na 6572 biračka mjesta.  

1. Glasa se u nedjelju od 7 do 19 sati. Tko se na biračkom mjestu zatekne u 19 sati, moći će glasati i nakon 19 sati.

2. Glasa se u mjestu prebivališta, odnosno nije moguće glasanje u nekom drugome mjestu, bez obzira na to radi li se o Hrvatskoj ili inozemstvu.

3. Svaki birač prije glasanja mora se prethodno identificirati, u pravilu pomoću osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili koje druge javne isprave s fotografijom.

4. S obzirom na pandemiju, na izborima će moći glasati i birači koji nisu produljili osobne iskaznice, jer sve osobne koje su istekle nakon proglašenja pandemije u ožujku 2020. vrijede do kraja pandemije.

 5. Birači za koje se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasanje koju izdaju nadležna upravna tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta.

6. Birači koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasati na lokalnim izborima, moći će u nedjelju doputovati u Hrvatsku bez negativnog testa na COVID-19 te će se njihov dolazak smatrati dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga. U Hrvatskoj se neće moći zadržavati dulje od 12 sati.

7. Cijelu subotu i nedjelju do 19 sati traje izborna šutnja i u tom je razdoblju zabranjeno javno predstavljanje izbornih programa, objavljivanje procjena kako će tko od kandidata proći na izborima, lobiranja među glasačima...

 8. Glasanje se obavlja osobno na biračkom mjestu glasačkim listićem. Na izborima članova predstavničkih tijela glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasa.

9. Na izborima općinskog načelnika, gradonačelnika i župana glasački listić popunjava se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasa. Glasanjem, tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata ujedno se glasa i za njegova zamjenika kada se uz kandidata bira i njegov zamjenik te nema mogućnosti odvojenog glasanja za zamjenike kandidata.

10. Na izborima zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda, glasački listić popunjava se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasa.

11. Neispunjeni glasački listić, glasački listić koji je popunjen tako da se ne može sa sigurnošću utvrditi za koju je kandidacijsku listu ili kandidata birač glasao te glasački listić na kojem je birač glasao za dvije ili više kandidacijskih lista, odnosno na kojem je birač glasao za dva ili više kandidata smatrat će se nevažećim.

12. U zatvorenim prostorima nošenje maski je obavezno i za birače i za članove biračkih odbora, kao i za promatrače i medije, kao i na otvorenom ako nije moguće držati razmak veći od dva metra. Ako se birač na biralištu pojavi bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati biraču masku.

13. Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima na dan izbora izmjere temperaturu i, ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju respiratorne ili neke druge simptome koji su karakteristični za COVID-19, da se jave liječniku, a preporučuje im se i da na biralište ponesu vlastitu kemijsku olovku.

14. Birači s koronavirusom ne mogu na biračko mjesto, ali k njima mogu doći članovi biračkog odbora i u tom slučaju svoju glasačku dužnost obavljaju ispred ulaznih vrata u stan. Isto pravilo vrijedi i za birače koji su u samoizolaciji.

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

U tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu, dakle bilo kojeg građanina, do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Hrvatski birači u nedjelju biraju 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Tko će od njih biti izabran, a tko će morati u drugi krug za dva tjedna, znat će se u nedjelju navečer.

Podatke o odazivu birača DIP će objaviti u nedjelju u podne i u 17 sati.

Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.