Datum objave: 16. Svibanj 2021

NOVA POLITČKA SNAGA U ŽUPANIJI / Marko Jelić prešao u vodstvo u utrci za župana Šibensko - kninske županije s više šanse za dodatne glasove od Pauka u drugom krugu

Diana Ferić
Diana Ferić

 Nakon što je u Šibensko - kninskoj županiji obrađeno gotovo  99 posto biračkih mjesta. Marko Jelić, kandidat NL Stipe Petrine i Grupe birača prešao je u vodstvo u utrci za župana Šibensko - kninske županije, a skroz mu se približio dosadašnji župan Goran Pauk koji je dobio  36,34 posto glasova. To je sada mrtva utrka, li u drugom krugu Jelić je u boljoj poziciji jer mu je puno veći bazen iz kojeg može crpiti dodatne glasove. Joško Šupe, SDP -ov kandidat i nositelj njihove liste za Županijsku skupštini koji je dobio  oko 12 posto glasova već je najavio da će podržati Jelića uz dogovor o nekih dijelovima SDP- ovog programa. Uspjeh Marka Jelića i kandidatkinje za njegovu zamjenicu Iris Ukić Kotarac može se usporediti s uspjehom MOŽEMO u Zagrebu ili Ivice Puljka (Centar) u Splitu jer su nakon gotovo tri desetljeća dobru uzdrmali HDZ -ovu tvrđavu, ako su sve to vrijeme zvali Šibensko - kninsku županiju.To je večeras istaknula i politička analitičarka prof.dr.sc. Smiljana Leinart Novosel. 

Teško da će HDZ dobiti većini u Županijskoj skupštini s oko 35 posto osvojenih glasova. Njihov dugogodišnji vjerni koalicijski partner SDSS imat će samo jednog vijećnika, a kada se zbroje glasovi druge snage u Skupštini NL Stipe Petrine  za koju je glasalo  17 posto birača, Liste Grupe Birača Marka Jelića s 15, 5 osvojenih glasova  i ako im se još pridruži SDP s 9,2 posto glasova,  a  možda i još netko od vijećnika koji ulaze u Skupštini,a MOST, DP i LOZ-a koji su dobili 8,24 posto glasova ili Hrvatski suverenisti s oko 5 posto glasova onda HDZ gubi i većinu u Skupštini. 
Iz kategorije: Vijesti