Datum objave: 20. Svibanj 2021

PREMIJERA / Danas na HTV-u - "Okus sjećanja - šibenska maraština", osmi film iz serijala "Priče s končom iz borše Stanka Ferića".

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas, u subotu i nedjelju Hrvatska televizija premijerno prikazuje dokumentarni film "Okus sjećanja - šibenska maraština", osmi film iz serijala "Priče s končom iz borše Stanka Ferića".

četvrtak, 20. svibnja 2021., 11.10 h, HTV1
subota, 22. svibnja, 12.30 h, HTV4
subota, 22. svibnja, 13.55 h, HTV3
nedjelja, 23. svibnja, 8.30 h, HTV3

Film govori o slavnom šibenskom vinu desertnoj maraštini koje je tijekom nekoliko stoljeća bilo jedno od najboljih vina te vrste u Europi, a šibenskim je vinarima donijelo nebrojena prestižna priznanja i neprolaznu slavu te prati vinarsku obitelj Sladić iz Plastova, Josu, Marka i Ivana, u naporima da se taj proslavljeni vinski nektar vrati u život.
Slavna šibenska mirisna, opojna i ljekovita desertna maraština, taj vinski nektara i njegov zanosni okus, danas živi još samo u sjećanjima Šibenčana. Nekoć ga je imala gotovo svaka šibenska kuća barem kao blagotvornu ljekariju koja pomaže kada se onemoća i osnažuje slabokrvnu djecu. U bogatijim kućama posluživala se biranim gostima i iznosila na stol u posebno svečanim prigodama, a prema njoj se odnosilo kao prema osobitoj šibenskoj dragocjenosti. Pila se u malim količinama jer ga je bilo malo i bilo je skupocjeno, a dodavala se i u delikatesna jela, poput skradinske torte, ili mirišljavih šibenskih blagdanskih kobasica, luganiga.  Njegovu slavo širom Europe pronijele su vinarske obitelji Tambača i Škarica, a gotovo osamdeset godina nakon što se proizvodnja u Šibeniku i šibenskom kraju ugasila, u život je tu proslavljenu desertnu maraštinu vratila Vinarija Sladić iz Plastova, odnosno vinarska obitelj Sladić koja je odmah nakon Domovinskog rata podigla vinograde maraštine u zaleđu Skradina i prva u Hrvatskoj ponudila maraštinu kao vrhunsko suho bijelo vino.
Film "Okus sjećanja - šibenska maraština", priča povijesnu priču o šibenskoj maraštini i  prati napore Vinarije Sladić da prema staroj recepturi obnovi proizvodnju slatke, desertne maraštine čiji kult još uvijek živi u Šibeniku i šibenskom kraju iako je već odavno nema.

Redatelj: IVO KUZMANIĆ
Scenaristi: STANKO FERIĆ, IVO KUZMANIĆ, ALEKSEJ PAVLOVSKY
Istraživač i narator: STANKO FERIĆ
Direktor fotografije: DUŠAN VUGRINEC
Snimatelj: SINIŠA GALAR
Montažer: MATIJA IVČE
Autor i izvođač originalne glazbe: ALAN BJELINSKI
Snimatelji zvuka: KRUNOSLAV LJUBANOVIĆ, DARIO MAČEŠIĆ, SAŠA ANETIĆ
Tonska obrada: ROBERT STANIĆ
Rasvjeta: LJUDEVIT FIŠTRIĆ, DAMIR STANEKOVIĆ, HRVOJE PUHOVSKI
Koloristica: IVA BLAŠKOVIĆ
Tajnica režije: ŽAKLINA KOMLJEN
Producentica: SANJA IVANČIN
Urednik: ALEKSEJ PAVLOVSKY
Proizvodnja: HRT 2021.
Programski odjel Kultura HTV-a emisije pučke i predajne kulture

Iz kategorije: Vijesti