Datum objave: 25. Svibanj 2021

ŽELJKO BURIĆ OPUŠTENO PRED DRUGI KRUG IZBORA / Fokusirajmo se na gradske teme, a naša kampanja su projekti koje provodimo sve ove godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Kampanja za drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Šibenika, za razliku od nekih drugih,  prolazi bez napetosti,  mirno  kao da je svima očito da iznenađenja neće biti i da će, s obzirom i na svoju uvjerljivu pobjedu u prvog krugu  dr. Željko Burić,  kandidat HDZ -a i HSLS -a dobiti bez problema i svoj treći mandat. On je i dalje fokusiran na projekte koji su bitni za razvoj Šibenika i  kvaliteni život njegovih građana. Evo što nam je kazao o kampanji za drugi krug izbora i  o onome na što on stavlja naglasak:

U zadnjem smo tjednu predizborne kampanje. Ostalo je svega nekoliko dana do izborne šutnje i većina kandidata užurbano šalje motivacijske poruke, organizira konferencije i trudi se iskakati iz paštete. S druge strane, vi poprilično opušteno dočekujete ovu odlučujuću nedjelju.

Mi pričamo svoju priču od 2013. godine. Naša kampanja su projekti koje provodimo sve ove godine. Našu kampanju sad čine sva ona djeca koja se predvečer okupljaju na Poljani i sjede na skalinama iznad ulaza u garažu. Naša kampanja su upaljena svjetla na POS-ovim stanovima. Garaža ispod Poljane bilježi preko dvjesto tisuća ulaza, a tvrđave će ove godine posjetiti milijunti posjetitelj. Tisuće domaćinstava spojeno je na sustav kanalizacije. Šibenčani svaki dan šeću ili se voze obnovljenim ulicama. Svi ti ljudi dobro znaju što smo radili u proteklom razdoblju. Što smo napravili, napravili smo. Što smo rekli, rekli smo. Sad je na građanima da procijene da li je to dovoljno i da li misle da netko drugi može bolje od toga.

Kako ocjenjujete dosadašnji tijek kampanje? Jeste li zadovoljni načinom na koji ste predstavili svoj program?

Prvi krug protekao je u korektnom tonu. U drugom dijelu očekujemo nervozu i napade s druge strane, ali to je sasvim normalno. Predizborna kampanja vrijeme je povišenih tenzija i kandidati uglavnom ne misle ozbiljno sve što izgovaraju. Mi smo kampanju koncipirali vrlo jednostavno. Prvo smo predstavili ispunjena obećanja i realizirane projekte. Poljana, tvrđave, Aglomeracija POS-ovi stanovi, Trokut, škole, vrtići i tako dalje. Zatim smo predstavili rezultate koji su nastali kao izravna posljedica tih projekata, a to su nova radna mjesta, rast turističkog prometa i nataliteta. I sad, na kraju, predstavljamo projekte koje planiramo realizirati u narednom razdoblju. Kad imate ovako sjajan tim kao što sam ga ja imao sve ove godine, kampanja se praktički osmisli „sama od sebe“.

Tijekom kampanje obišli ste gradske četvrti i naselja na administrativnom području Šibenika. Kako su izgledali ti obilasci?

Za nas to nije ništa novo. Praksu obilaska terena i razgovora s ljudima uveli smo još 2014. godine kroz takozvane „hodajuće kolegije“. Tako smo i ovaj put sjeli u auto i prešli preko tristo kilometara obilazeći sve naše četvrti i naselja. Od Njivica i Meteriza do Ražina i Mandaline. Od Jadrije i Rasline do Lepenice i Grebaštice. Svuda smo bili sjajno primljeni. Razgovarali smo s ljudima o tome što je napravljeno dobro, ali i primili pokoju kritiku za sve što nije. Svaka obitelj zaslužuje asfaltiranu ulicu, nogostup, rasvjetu i priključke na infrastrukturu. Naša je dužnost da to osiguramo, ali treba biti strpljiv. Područje grada Šibenika, sa svojih 525 četvornih kilometara, jedno je od najvećih u Hrvatskoj. Imamo više rasvjetnih tijela od jednog Splita. Tu će uvijek biti posla, a mi možemo samo obećati da nećemo odustati.  

Što su građani konkretno tražili od gradske uprave?

Radi se o, uvjetno rečeno, „manjim“ projektima koji imaju veliko značenje za život u zajednici. Posebno raduje što su dječja igrališta bila jedna od najvažnijih tema. Osim što takve teme ulijevaju optimizam, bilo je zaista sjajno vidjeti kako su izgrađena dječja igrališta, poput onog u Vrpolju ili Meterizama vrlo brzo postala centar društvenog života. Izgradnja i obnova dječjih igrališta će sigurno biti jedan od prioriteta u idućem mandatu. Isto tako, raduje nas da je u mnogim mjestima sve važnija obnova poljskih puteva jer raste broj obrađenih vinograda i maslinika. Posebno smo ponosni što se pitanje vodovoda i kanalizacije pojavilo tek sporadično, na nekoliko mikrolokacija. Završetkom Aglomeracije, preko 98 posto kućanstava na šibenskom području je spojeno na sustav, a mi obećavamo da nećemo stati dok ne spojimo sve. I na kraju, jedna se tema pojavila u svim četvrtima i naseljima udaljenim od centra, a to je javni gradski prijevoz. U tu priču smo već krenuli. Naručeno je prvih jedanaest autobusa, a mi krećemo u osmišljavanje sustava kojim ćemo kvalitetno povezati sva naselja i sve četvrti.

Osim aktivnosti u zajednici kroz suradnju s mjesnim odborima, kakvi nas projekti očekuju u idućem razdoblju ukoliko ne dođe do promjene u gradskoj upravi?

Prije svega, očekuje nas završetak započetih radova na uređenju Tvrđave sv. Ivana, izgradnji Centra koralja na Zlarinu, studentskog doma Palacin i vrtića u Crnici. Kreće izgradnja novog vatrogasnog doma u vojarni Birbirskih knezova. To je još jedna od onih „vječnih tema“ o kojima se u Šibeniku pričalo desetljećima, ali za koje nitko dosad nije uspio pronaći adekvatna rješenja. Slijedi nam i nastavak uređenja prometnih čvorova u Njivicama, Ražinama i Žaboriću. Sprema se i treća serija POS-ovih stanova, kao i nastavak energetske obnove škola i vrtića. Izdana je dozvola za izgradnju kanalizacijskog sustava u Zatonu, otočnog vodovoda za Žirije i Kaprije, centra za mlade i spomen centra na Smričnjaku i tu se traže izvori financiranja. Paralelno s tim, nastavljamo s izradom dokumentacije za nastavak Aglomeracije u mjestima duž obale.

U posljednje vrijeme isticali ste tri velika projekta kao krunu vašeg rada. O kojim se projektima radi?

Radi se o tri dugoročna i mogu slobodno reći vizionarska projekta koji će u potpunosti promijeniti sliku grada. To su Batižele, Draga i nova bolnica u vojarni Bribirskih knezova. Projekt Batižele je otišao najdalje i tu bismo u narednom periodu mogli očekivati i prve vidljive rezultate. Teren je očišćen od dugova i ovrha i njime konačno upravlja grad Šibenik. Slijedi prilagodba prostornog plana, a potom i ono što svi željno iščekujemo – natječaj za investitore. Pritom imamo snažnu podršku Europske banke za obnovu i razvoj, pa uopće ne sumnjam da će doći do njegove realizacije. Već znamo i što će se prvo graditi – multifunkcionalna sportska dvorana sa sadržajima za kongrese i poslovne sajmove.

Vratimo se na iduću nedjelju i izbore koji su pred nama. Što možete poručiti građanima?

Prije svega, da izađu na izbore u što većem broju. I da povedu rodbinu i prijatelje. Izbori moraju biti festival demokracije. Isto tako, važno je ne upadati u zamke političkih predizbornih prepucavanja. Svi zajedno se moramo fokusirati na gradske teme i probleme. Infrastruktura, razvoj, izgradnja i radna mjesta. To su teme o kojima ovise život svih nas. Kandidati su tu da predstave svoje ideje, programe i ljude s kojima planiraju provesti zacrtano, a na građanima je da procijene tko je ozbiljniji i tko je sposoban ideje sprovesti u djelo. Ne dozvolite da Vam užarene, ali nebitne rasprave i politička prepucavanja odvuku pažnju od bitnog. Razvoj i budućnost Šibenika mora biti iznad svega. 

Iz kategorije: Vijesti